Presedintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, considera ca reducerea programului de relaxare cantitativa al Rezervei Federale a SUA nu va cauza retrageri semnificative de capital de pe pietele emergente, care vor continua sa atraga investitori.

"Frica de reducere (a achizitiilor de obligatiuni - n.r.) este destul de exagerata. Ceea ce nu-si dau seama unii este ca asa-numita ingustare a programului vine dupa o crestere incredibila a rezervei monetare in SUA. Aceste programe de relaxare cantitativa au avut un caracter cumulativ. Acei bani nu vor disparea atunci cand programul se va opri. Vor ramane in sistem", a declarat Mobius pentru CNBC, preluat de Mediafax.

Banca centrala a Statelor Unite ar putea incepe inca din luna septembrie sa reduca programul de stimulare monetara a economiei prin preluarea de obligatiuni din piata cu bani proaspat tipariti. In prezent, Fed preia din piata obligatiuni in valoare de 85 miliarde de dolari pe luna, iar programul ar putea fi redus din acest an si incheiat pana la jumatatea anului viitor, potrivit unui calendar provizoriu prezentat recent de banca.

Reducerea programului ar putea conduce la cresterea dobanzilor la nivel mondial, iar unii investitori si analisti anticipeaza ca situatia va avea consecinte negative in ceea ce priveste fluxurile de capital catre pietele emergente.

Templeton administreaza active de aproximativ 834,1 miliarde de dolari, iar din grup face parte si administratorul Fondului Proprietatea (FP).

"Veti vedea mai multi bani intrand pe pietele emergente", anticipeaza Mobius.
Mobius este optimist mai ales in ceea ce priveste regiunea Asiei de Sud-Est, previzionand ca, pe termen lung, statele din zona vor forma o piata echivalenta cu cea chineza. Totodata, intrarile de capital in statele asiatice vor creste datorita masurilor agresive de stimulare a economiei adoptate in Japonia, considera Mobius.

Investitorul avertizeaza insa asupra problemelor din India, care inregistreaza deja retrageri semnificative de capital. Mobius este ingrijorat in special de birocratia din India, care ridica bariere in calea investitiilor, noteaza CNBC.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Mark Mobius: Trebuie sa fim pregatiti pentru o corectie de 30-40%