Ludwik Sobolewski (foto), fostul presedinte si director general al Bursei de la Varsovia, a fost avizat miercuri de catre ASF in functia de director general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Polonezul preia o piata adesea uitata de catre statul roman si care in ultimii ani se lupta sa iasa din anonimat. Cat timp ii vor acorda administratorii?
Intrebarea care se pune in momentul de fata este daca actionarii si administratorii Bursei vor avea rabdare si ii vor acorda polonezului timpul necesar reformarii pietei, sau daca Sobolewski va fi doar un nou nume pe lista directorilor BVB demisi.

„Nu este doar o chestiune de timp. Daca domnul Sobolewski va executa intr-un interval optim anumite decizii importante, nu trebuie neaparat sa avem un o perioada stricta de timp pentru evaluarea performantei. Nu cred ca se pune problema evaluarii dansului pe perioade foarte scurte de timp”, a declarat Stere Farmache, fost presedinte si director general al BVB, in prezent membru in Consiliul de Administratie.

“Cred ca exista si in spatiul romanesc oameni cu pricepere si cu talent care puteau ocupa acest loc, insa in acelasi timp cunoscandu-l personal pe Ludwik Sobolewski stiu ca este un om sobru si serios, cu notorietate la nivel international si care poate fi o solutie buna pentru BVB. Conteaza faptul ca este un specialist care a condus Bursa din Varsovia intr-o perioada de varf si mai putin faptul ca este strain”, este de parere Septimiu Stoica, fost presedinte al BVB, in prezent senior consultant in cadrul casei de avocatura internationala Salans.
Nu cred ca se pune problema evaluarii lui Ludwik Sobolewski pe perioade foarte scurte de timp

Victor Cionga, ultimul director al Bursei de la Bucuresti, a fost demis la inceputul acestui an dupa doar sapte luni de mandat, motivul oficial fiind acela ca restructurarea operatorului pietei de capital nu a inregistrat un progres suficient de rapid.

Precedentul CEO al Bursei a fost Valentin Ionescu, el fiind eliberat din functie dupa ce a ocupat acesta pozitie din toamna anului 2010 pana la sfarsitul lui 2011. Demiterea a fost motivata de neindeplinirea unor criterii de performanta, asta desi cel mai mare profit al BVB din ultimii cinci ani (16,9 mil.lei) a fost inregistrat in 2011 - an in care, ce-i drept, s-a listat Fondul Proprietatea.

„Sobolevski si-a facut un nume in piata, iar acesta este un avantaj major. In aceste conditii s-ar putea sa fie tratat putin diferit de administratori. Este o situatie ca in fotbal: daca Ronaldo rateaza cu poarta goala, lumea va spune ca ‚se mai intampla’. Daca in schimb un fotbalist roman rateaza cu poarta goala, acesta va fi imediat desfiintat de suporteri. Asadar una este sa rateze Ionescu sau Cionga cu poarta goala, si alta este sa rateze Sobolevski”, a declarat o sursa apropiata BVB.

De cealalta parte, Stere Farmache subliniaza ca nu ar trebui sa fie facuta o diferenta intre managerii romani si straini de la conducerea Bursei.

Este ca in fotbal: daca Ronaldo rateaza cu poarta goala, lumea va spune ca ‚se mai intampla’. Daca in schimb un fotbalist roman rateaza cu poarta goala, acesta va fi imediat desfiintat de suporteri. Asadar una este sa rateze Ionescu sau Cionga cu poarta goala, si alta este sa rateze Sobolevski

„Nu as merge pe o comparatie intre managerul roman si strain, pentru ca pana la urma trebuie sa evaluam doar performanta si abilitatile manageriale. Lucrul care merita mentionat intr-o comparatie cu ceilalti directori ai bursei este ca domnul Sobolewski este singurul CEO al BVB care a mai condus pana acum o alta piata de capital, si chiar una majora. Are toate atuurile sa dezvolte si sa conduca foarte bine BVB. Totul va depinde de capacitatea dansului de a colabora cu institutiile statului si cu principalii actiori din piata”, mentioneaza Stere Farmache.

De asemenea, Septimiu Stoica adauga faptul ca Sobolewski va avea nevoie de mai mult timp decat precedentii directori pentru a-si putea pune cu adevarat amprenta asupra bursei romanesti.

„Cred ca trebuie sa i se acorde o perioada de timp substantiala pentru a-si putea face treaba. Ce-i drept, celorlalti doi directori nu li s-a acordat foarte mult timp si este neproductiv sa schimbi directorul la cateva luni. Ludwik Sobolewski va trebui sa aiba o anumita autonomie decizionala in cadrul BVB, dar va trebui totodata sa isi aleaga o echipa potrivita pastrand anumiti experti care exista acum in cadrul companiei”, a declarat Stoica.

Cine este Ludwik Sobolewski, ce salariu avea in Polonia si cum arata BVB la instaurarea acestuia in functie?



Sobolewski a condus bursa din Varsovia timp de sapte ani, in perioada 2006 - 2013, dupa ce anterior, intre 1994 - 2006, a fost vicepresedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia. Sobolewski a fost decorat de doua ori de catre presedintii Poloniei cu una din cele mai inalte distinctii, acordata pentru meritele sale in dezvoltarea pietei de capital din Polonia.

El a fost demis in ianuarie 2013 de la conducerea bursei de la Varsovia, in urma acuzatiilor ca s-a aflat in conflict de interese prin sustinerea finantarii unui film in care iubita sa urma sa joace rolul principal. Polonezul a negat ca ar fi avut un comportament lipsit de etica.
Ludwik Sobolewski primea circa 30.000 euro/luna in ultimul an in care a lucrat pentru Bursa din Varsovia, potrivit unor informatii din piata. Anual, suma ar reprezenta 17,7% din profitul BVB pe 2012, daca administratorii Bursei ar decide sa ii acorde un pachet salarial asemanator.

O parte din brokerii si actionarii BVB au declarat anterior ca suma nu ar fi iesita din comun daca polonezul ar reusi sa urce semnificativ valoarea tranzactiilor care se fac pe Bursa de la Bucuresti.

Cifrele Bursei de la Bucuresti la avizarea in functie a lui Sobolewski


Capitalizare BVB: 173,7 mil lei (38,8 mil. euro)

Valoarea de piata a companiilor listate pe BVB
(exclus Erste Bank): 63,1 mld euro (14,1 mld. euro)

Valoarea unei actiuni BVB
: 22,95 lei

Lichiditate medie zilnica in 2013
(inclusiv deal-uri si oferta Transgaz): 32,6 mil. lei (7,3 mil. euro)

Profit BVB in S1 2013
: 4,2 mil. lei

Companii listate in piata principala a BVB
: 80

Case de brokeraj care intermediaza pe BVB
: 46

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri