Goldman Sachs a inundat marti piata bursiera americana cu ordine pentru optiuni de actiuni, din cauza unei erori de programare, fapt care a agitat pietele si a zdruncinat increderea investitorilor in infrastructura tranzactiilor electronice, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.
Un sistem intern folosit de banca pentru a fi pregatita sa raspunda cererii din piata pentru optiunile de actiuni a generat incorect ordine cu limite de pret inexacte si le-a trimis in piete, a declarat o persoana apropiate situatiei. Dimensiunea pierderilor depinde de cate tranzactii au fost anulate, a precizat sursa.

Potrivit datelor Bloomberg, unele dintre aceste comenzi au fost deja anulate.

Incidentul a avut loc la un an dupa ce computerele Knight Capital Group au generat ordine gresite pe piata bursiera americana, eroare care aproape a scos din afaceri compania.

Eroarea de la Goldman Sachs alimenteaza criticile la adresa structurii pietei electronice de capital din SUA. In urma cu patru luni, Chicago Board Options Exchange a fost inchisa timp de trei ore si jumatate din cauza unei defectiuni IT.

"Din nefericire a avut loc o eroare, iar in lumea financiara o eroare poate costa milioane. Poti folosi un computer, dar trebuie sa fie si prezenta umana care sa incerce sa descopere aceste erori", a declarat Chip Hendon, manager de fonduri la Huntington Asset Management in Cincinnati.

Operatorii bursieri lucreaza sa sorteze tranzactiile si orice pierdere "nu va influenta situatia financiara a bancii", a declarat David Wells., purtator de cuvant al Goldman Sachs.

Cel putin trei operatori ai unor platforme de tranzactionare a optiunilor trec in revista tranzactiile care au avut loc la inceputul sedintei, iar NYSE Amex Options a anuntat ca majoritatea tranzactiilor ar putea fi anulate.

NYSE Amex Options nu va putea sa termine verificarea pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare si va oferi posibilitatea participantilor sa conteste deciziile pana joi la 9.30 a.m. ora New York-ului.

CBOE Holdings a anuntat ca verifica tranzactiile din intervalul 9.30-9.41 a.m. si va continua sa elimine operatiunile eronate pana la 7 p.m. ora New York-ului.

Nasdaq OMX Group verifica operatiunile din intervalul 9.30-9.47 a.m.

Aproximativ 12 platforme de tranzactionare din SUA concureaza pe piata ordinelor pentru optiuni.

Din cele 500 de mari tranzactii cu optiuni care au avut loc in primele 15 minute de la deschiderea de miercuri a pietelor, 405 ar putea fi problematice.

Ar fi fost afectate astfel circa 400.000 de contracte pentru companii ca JPMorgan Chase & Co, Johnson & Johnson si Kellogg, potrivit datelor aferente celor 500 de tranzactii mari.

NASDAQ verifica o lista de circa 1.225 de contracte unice, pentru 51 de actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri