Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta in crestere usoara, intr-o piata unde prudenta investitorilor a limitat lichiditatea la 13,8 milioane lei, suma din care aproape 80% au reprezentat tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si deal-uri cu titluri Banca Transilvania si BVB, scrie Mediafax.

Piata a oscilat usor inca din primele minute, iar la inchidere indicele BET-C era cu numai 0,21% peste nivelul din sedinta anterioara.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,1%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 0,33% peste joi.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua in urcare cu 0,31%.

Fluctuatii usoare au inregistrat si cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK, au avansat cu 0,17% si, respectiv, cu 0,25%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Oscilatiile reduse au venit in cadrul unor tranzactii cu volume foarte mici de actiuni, in prima parte a zilei rulaje de peste 100.000 de lei inregistrand titluri emise de 5 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea actiunilor internationale.

"Volumele reduse inregistrate in aceasta saptamana si ordinele destul de mici de pe ambele parti arata ca inca se asteapta un trend pe pietele mari. Chiar daca se asteapta o scadere si o volatilitate, lucrul acesta nu se intampla inca. Probabil ca in cateva zile volumele vor creste din nou indiferent de directia in care se va misca piata", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

Investitorii au transferat in total actiuni de numai 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), suma la jumatatea celei de joi, de 26,2 milioane lei (5,9 milioane euro). Aproape 80% din rulajul de vineri a fost asigurat de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (9,5 milioane lei, din care doua deal-uri de 4,5 milioane lei) si deal-uri cu actiunile Bancii Transilvania (717.000 de lei) si Bursa de Valori Bucuresti (656.000 de lei).

Cel mai recent transfer cu titlurile Fondului a fost realizat la 0,703 lei, pret cu 0,43% peste nivelul de joi.

"Este clar ca pretul se consolideaza in jurul valorii de 0,7 lei/actiune, care in opinia mea este un pret corect si ar fi trebuit atins inca de la listare. Vad ca se fac zilnic dealuri pe FP, care chiar daca nu sunt foarte mari mentin o lichiditate crescuta a acestui titlu. Observ ca nu mai sunt nici raportari de tranzactii realizate de persoane initiate, ceea ce ma face sa cred ca sunt alti jucatori intrati de vreo doua - trei luni", a afirmat brokerul.

Actiunile BVB au continuat evolutia din precedentele doua zile si au urcat cu 1,12%, la 24,29 lei, insa volumele au scazut pe piata principala. Acesta este cel mai mare pret de inchidere al titlurilor BVB din 21 august 2012, cand cotatia de la finalul sedintei a fost de 24,39 lei.

In ultimele doua sedinte aceste titluri au avansat cu 7,11%, in urma avizului acordat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca fostul sef al bursei de la Varsovia Ludwik Sobolewski sa preia functia de director general al BVB.

"As spune ca actiunea BVB este cam la pretul maxim potential si nu cred ca va depasi 26 lei, doar daca nu intra toata piata in rally, ceea ce este cam greu la noi. Probabil ca cresterea este sustinuta de increderea in viitoarele performante ale noului director general, insa este posibil ca la aceasta evolutie sa contribuie si unele case de brokeraj care vand din actiunile BVB la un pret negociat dinainte", a mai spus Dragolea.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 686.000 de lei, fata de 3,1 milioane lei in sedinta precedenta. Peste trei sferturi din rulajul de joi a fost asigurat de un deal cu 5% din titlurile firmei Perla Covasnei (1,2 milioane lei) si tranzactii cu 13,51% din actiunile Amplo Ploiesti (1,1 milioane lei).

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri