Piata globala a obligatiunilor corporative s-a injumatatit in luna august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la minimul ultimilor cinci ani, companiile preferand sa amane planurile de finantare, descurajate de cresterea randamentului titlurilor de Trezorerie SUA, potrivit FT, preluat de Mediafax.
Companiile cu rating de credit recomandat investitiilor pe termen lung ("investment grade") au atras de la inceputul lunii august numai 61 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni, cel mai scazut nivel din 2008, fata de peste 121 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.

Declinul este o consecinta a semnalelor transmise de Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) privind reducerea programului de relaxare cantitativa incepand din luna septembrie. Programul presupune preluarea de obligatiuni din piata de catre banca centrala in cuantum de 85 miliarde de dolari pe luna.

Presedintele bancii centrale a SUA, Ben Bernanke, a anuntat inca din luna mai primele detalii legate de reducerea programului. De atunci, randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a crescut la peste 2,9%, fata de 1,61% la inceputul lunii mai, potrivit Financial Times (FT).

Cresterea randamentului obligatiunilor reduce valoarea acestora, astfel ca investitorii cauta sa acopere pierderile generate de schimbarea de strategie a Fed.

Piata obligatiunilor corporative a crescut puternic in prima parte a anului, apogeul fiind atins in aprilie, cand Apple a emis titluri de 17 miliarde de dolari pentru a finanta un plan de rascumparare de actiuni.

Emisiunile au inceput sa scada incepand din luna mai, cel mai abrupt declin fiind inregistrat pe pietele emergente, unde monedele si actiunile au coborat puternic in ultimele saptamani pe fondul iesirilor de capital.

Bancherii argumenteaza insa ca piata americana s-a mentinut relativ robusta, inclusiv ca urmare a repatrierii unei parti a capitalului retras de pe pietele emergente. Totodata, ei considera ca activitatea mai putin intensa din Europa este o urmare a concediilor pe timpul verii.

Bancile sunt optimiste ca luna septembrie va aduce o accelerare a emisiunilor de obligatiuni, mai ales in SUA si Europa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri