Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,31%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, operatiunile abia depasind 17 milioane lei, iar brokerii spun ca aceasta evolutie este specifica unei perioade de consolidare, informeaza Mediafax.
In prima parte a sedintei de tranzactionare piata a oscilast foarte usor in jurul nivelului de vineri, insa dupa ora 13:00 a inceput sa scada usor. Fluctuatiile au venit in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de actiuni, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrand titluri emise de 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea actiunilor internationale.

Investitorii au transferat in total actiuni de 17,4 milioane lei (3,9 milioane euro), suma cu 26% peste lichiditatea de vineri, de 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro).

"Asa cum ne asteptam, luna august a fost usor diferita fata de anii precedenti. Evolutia de la inceputul lunii a venit pe volume de tranzactionare importante, si este normal ca dupa o astfel de perioada sa ne asteptam la o consolidare. Ma astept ca volumele sa creasca din nou in saptamanile urmatoare, odata cu intoarcerea investitorilor din vacanta", a declarat Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,49%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,17% sub sesiunea precedenta.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,56%.

Investitorii nu au reactionat vizibil la intentia SIF Moldova de a prelua 49,96% din actiunile SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Astfel, SIF Moldova ar urma sa imparta cu SIF Banat-Crisana controlul indirect asupra SIF Muntenia.

Titlurile SIF Moldova au incheiat sedinta in scadere cu 0,72%, iar actiunile SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana au coborat cu 0,14% si, respectiv, cu 1,29%.

"Momentan, nu vad o anumita reactie la anuntul conform caruia SIF Banat-Crisana si SIF Moldova vor prelua administratorul SIF Muntenia. Datele generale erau cunoscute de mult, iar faptul ca SIF Moldova preia un pachet minoritar nu schimba foarte mult datele problemei", a mai spus Pasalan.

Intentia SIF Moldova a fost anuntata, in ultimele minute ale sedintei bursiere de vineri, de catre SIF Moldova si SIF Banat-Crisana. Din comunicatul transmis de SIF Banat-Crisana reiese ca SIF Moldova va cumpara actiunile de la societatea de investitii financiare cu sediul in Arad. Tranzactia trebuie sa primeasca avizul Consiliului Concurentei si al Autoritatii de Surpaveghere Financiara.

Titlurile celorlalte doua SIF-uri, SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5) au coborat cu 1,5% si, respectiv, cu 0,38%.

Indicele BET-XT a incheiat sedinta de luni in scadere cu 0,55%, iar indicele BET-BK s-a situat cu 0,42% sub nivelul de la finalul sedintei precedente.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Aproape trei sferturi din rulajul pietei au fost asigurate de operatiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (6,1 milioane lei) si deal-uri cu actiuni BRD (3,5 milioane lei) si Banca Transilvania (1,4 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut nesemnificativ, cu 0,07%, la 0,7025 lei, continuand consolidarea in jurul pragului psihologic de 0,7 lei.

Deal-urile cu actiunile BRD si Banca Transilvania au fost realizate la preturi cu 0,9% si, respectiv, cu 0,97% sub ultimele cotatii de vineri. Pe piata principala, titlurile BRD au coborat cu 0,9%, la 8,85 lei, iar actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 0,97%, la 1,425 lei. Cu titlurile BRD au fost realizate tranzactii de 220.000 de lei, iar actiunile Bancii Transilvania au consemnat un rulaj de 568.000 de lei.

Titlurile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au avansat cu 0,86%, la 24,5 lei, pe un rulaj de aproape 312.000 de lei. In cursul sedintei de joi, pretul a urcat in cadrul unor transferuri pana la 24,6 lei, atingand astfel cel mai ridicat nivel din 20 iunie 2012.

Actiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au consemnat cea mai mare crestere din piata, de 6,49%, pe un rulaj de aproape 20.000 de lei. La finalul sedintei, titlurile companiei erau cotate la 0,205 lei.

Compania nu a facut niciun anunt care sa determine aceasta crestere, cele mai recente noutati fiind reprezentate de o decizie a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) emisa saptamana trecuta. ASF a emis joi o decizie prin care obliga administratorii Impact sa ceara actionarilor o noua decizie AGA privind reducerea capitalului social cu 178 milioane lei pentru acoperirea pierderilor, intrucat pierderile sunt mai mici, iar legislatia nu permite utilizarea banilor ramasi ca rezerve.

In ziua urmatoare anuntului, actiunile Impact au scazut cu 1,28%, pe un rulaj de numai 8.000 de lei, pentru ca in sedinta de luni sa recupereze scaderea.

Actiunile sunt tranzactionate in prezent la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, dupa ce in acest an au crescut cu aproape 70%, pe fondul schimbarilor din actionariat. Compania Impact este controlata de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine peste 38% din actiuni si va lansa o oferta de preluare obligatorie pentru titlurile pe care le detin ceilalti actionari.

Titlurile Turbomecanica (TBM) au consemnat a doua crestere din piata, de 3,46%, pe un rulaj de doar 6.000 de lei. Evolutia a venit dupa ce compania a anuntat ca va scoate la vanzare un teren de 3,3 hectare, situat in sectorul 6, dupa ce a finalizat procesul de relocare a productiei.

In urma cu doi ani, compania anunta ca vrea sa vanda cladiri si terenuri in suprafata de pana la 34.000 mp in sectorul 6, cu minim 50 milioane lei, ca parte a unui proces de restrangere a ariei de desfasurare a productiei, pentru echilibrarea financiara si rentabilizarea companiei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 742.000 de lei, fata de 686.000 de lei in sedinta de vineri. Peste doua treimi din rulajul de luni a fost reprezentat de un deal cu 5,84% din actiunile companiei de remorcare maritima Coremar (REMO), de 494.000 de lei. Titlurile au fost transferate la 0,1301 lei, pret similar cotatiei precedente de pe piata principala.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursa de la Frankfurt era in stagnare, iar piata de la Paris era in scadere cu 0,3%. Piata de la Londra este inchisa cu prilejul unei sarbatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri