Compania de administrare a investitiilor City of London, al doilea mare actionar al Fondului Proprietatea (FP), si-a redus participatia la Fond la 4,87%, fata de 9,43% in precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut, informeaza Mediafax.
City of London a anuntat marti ca mai detine 4,87% din toate actiunile Fondul Proprietatea. In nume propriu, compania are 0,83% din titluri, iar diferenta de 4,039% este detinuta indirect, prin intermediul unor warranturi emise de RBS (1,027%) si Raiffeisen Centrobank (3,012%), potrivit unei notificari transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Prin intermediul warrant-urilor investitorii au dreptul sa cumpere actiunile care sunt activ suport, la un anumit pret si la o anumita data. Warrant-urile sunt emise de un investitor sau intermediar care a cumparat, anterior, actiunile respective, iar posesorii unor astfel de derivate incaseaza si dividendele distribuite de companie.

Notificarea a fost transmisa Bursei avand in vedere ca pachetul detinut reprezinta cu putin sub 5% din capitalul social subscris si varsat al Fondului Proprietatea, prag a carui atingere trebuie raportata, potrivit reglementarilor.

Scaderea sub 5% din capitalul social subscris si varsat a fost determinata de vanzarea unui pachet de 1 milion de actiuni Fondul Proprietatea (0,007% din toate titlurile FP) de catre RBS.

City of London detinea indirect, in luna septembrie a anului trecut, 9,43% din toate actiunile FP, reprezentand 9,69% din capitalul social subscris si varsat, potrivit unei raportari transmise pe 21 septembrie. Atunci, compania de administrare a investitiilor avea in nume propriu 4,18% din actiunile Fondului si aproape 5,26% din titluri prin intermediul unor warranturi RBS.

Ulterior, in luna iulie, City of London a mutat un pachet de actiuni reprezentand 3,012% din titlurile FP de la RBS catre Raiffeisen Centrobank, pentru care banca austriaca a emis warranturi acordate City of London. In urma tranzactiei, RBS a mai ramas cu 3,17% din actiunile FP, din care o treime sunt detinute in numele City of London, rezulta din raportarile transmise de RBS in luna iulie si de marti City of London.

Compania de administrare a investitiilor a anuntat in iunie 2011 ca a ajuns sa detina peste 5% din capitalul social subscris si varsat al Fondului Proprietatea. Pachetul respectiv a reprezentat 5,82% din toate titlurile FP.

Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliott Associates, care detine peste 18% din actiunile FP.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni. La finele lunii iulie, investitorii institutionali straini detineau 56,51% din toate titlurile Fondului.

Fondul Proprietatea a inceput in luna aprilie un program de rascumparare de actiuni, prin care a cumparat in total 1,95% din propriile actiuni, platind 176,3 milioane lei (40 milioane euro). Astfel, Fondul a ajuns sa detina 3,64% din propriile actiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut in acest an cu peste 29%, atingand un pret record de 0,71 lei in sedinta bursiera din 16 august. Ulterior, pretul s-a consolidat in jurul pragului psihologic de 0,7 lei/actiune.

Dupa prima ora a sedintei bursiere de marti, actiunile Fondului Proprietatea erau in scadere cu 0,5%, la 0,699 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 9,631 miliarde lei (2,169 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri