Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,65%, in linie cu marile burse europene, insa cei mai multi investitori au adoptat pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, in conditiile in care piata din SUA a fost inchisa, scrie Mediafax.
Piata a fost pe verde inca din primele minute, insa evolutia a venit in cadrul unor tranzactii cu volume foarte reduse. Rulaje de peste 100.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 4 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au transferat in total actiuni de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro), aceasta fiind cea mai redusa lichiditate din ultimele cinci luni. O lichiditate mai mica decat cea de luni a fost inregistrata pe 1 aprilie, cand tranzactiile au insumat 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro).

Rulajul de luni este cu mult sub cel de vineri, de 45,8 milioane lei (10,3 milioane euro). Aproape 70% din lichiditatea de vineri a fost asigurata insa de un deal cu 4,91% din titlurile SIF Moldova (SIF2), de 31,7 milioane lei (7,1 milioane euro).

"Faptul ca piata americana a fost inchisa luni ar putea explica intr-o mare masura volumele relativ scazute pe BVB. De asemenea, multi investitori asteapta inceperea ofertei Nuclearelectrica, care se pare ca va incepe saptamana viitoare, pentru a participa intr-un IPO atractiv. Compania a raportat un profit de 213 milioane lei in primul semestru, ceea ce inseamna un potential profit/dividend deosebit de bun pentru 2013. Probabil ca vom vedea volume mai mari incepand de maine. Este posibil sa vedem si ceva vanzari pentru actiunile mai lichide, precum FP, prin care sa se finanteze o participare in IPO-ul Nuclearelectrica. In oferta publica actiunile sunt scoase la vanzare la jumatate din evaluarea din portofoliul Fondului Proprietatea", a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de luni in crestere cu 0,7%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,58%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,2%.

In acelasi timp, indicele BET-XT s-a plasat cu aproape 0,81% peste inchiderea de vineri, iar indicele BET-BK a crescut cu 0,65%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,8 milioane lei, suma din care 2,7 milioane lei au reprezentat valoarea a doua deal-uri cu pachete egale. Pe piata principala, cotatia acestor actiuni a avansat cu 1,25%, la 0,6895 lei, iar deal-urile au fost operate la preturi cu 0,59% si, respectiv, cu 1,32% peste nivelul de vineri.

Un rulaj de peste 1 milion de lei au inregistrat si titlurile Bancii Transilvania (TLV), cu aceste actiuni fiind realizate operatiuni de 1,2 milioane lei. La finalul sedintei, aceste titluri erau cotate la 1,447 lei, pret cu 0,49% peste nivelul de vineri.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 126.000 de lei, fata de 159.000 de lei in sedinta de vineri.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,8%

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri