Ludwik Sobolewski, noul sef al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sustine ca nu este impotriva vanzarii ofertei Romgaz in pietele straine, dar subliniaza ca piata romaneasca trebuie sa fie locul unde actiunile se vor tranzactiona.

“Sunt absolut sigur ca GDR-urile Romgaz de la Londra nu vor avea lichiditate si se vor tranzactiona foarte putin. Este evident ca investitorii straini sunt foarte importanti in cazul acestei tranzactii. Oferta Romgaz trebuie vanduta cat mai mult pe plan international, sa aiba o transa cat mai mica destinata GDR-urilor, si sa aiba cat mai multe actiuni pe BVB”, a declarat Sobolewski, in cadrul primei sale aparitii publice de la numirea in functia de directorul general al Bursei de la Bucuresti.

Un GDR (global depository receipt) este un titlu de valoare care are la baza actiunile unei companii. Acestea sunt emise de banci care vor sa vanda indirect pe o piata straina actiunile unei companii.

Statul roman vrea sa vanda la sfarsitul acestui an 15% din actiunile Romgaz. Oficialii BVB incearca sa mentina oferta doar pe piata locala, in vreme ce reprezentantii Guvernului au mentionat posibilitatea unei listari secundare, pe o piata din vestul Europei, pentru a asigura un pret mai bun si finalizarea cu succes a privatizarii.

Goldman Sachs, unul dintre intermediarii ofertei, a propus statului o listare de actiuni pe BVB si emiterea unor GDR-uri la Londra. O alta varianta ar urma sa fie listarea duala, pe BVB si Bursa din Varsovia.

Citeste si:
Criza politica? Riscul de tara, aproape de minim; bursa creste
Criza politica? Riscul de...

„Cererea din piata romaneasca nu trebuie nici supraestimata, dar nici subestimata.(...) Este evident ca oferta Romgaz nu poate sa fie vanduta doar local si ca trebuie sa se adreseze unei planse cat mai larga de investitori straini. Cine sugereaza ca BVB actioneaza doar urmarindu-si propriile interese in acest caz, se inseala. Finalizarea ofertei Romgaz este un element cheie pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti”, a declarat Ludwik Sobolewski.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cum explica britanicii de la FTSE promovarea istorica a Romaniei