Bursa de la Bucuresti a stagnat, intr-o piata apatica si cu rulaj de doar 11,7 milioane lei, in conditiile in care majoritatea investitorilor isi pastreza banii pentru a subscrie actiuni Nuclearelectrica in cadrul ofertei care va incepe luni.

Piata a urcat cu pana la 0,7% in primele 30 de minute de tranzactionare, dupa care a revenit usor spre nivelul de la inchiderea sedintei de miercuri, iar pana la finalul sedintei a oscilat foarte usor.

La fel ca in sedintele precedente, majoritatea actiunilor au inregistrat tranzactii reduse, rulaje de peste 100.000 de lei fiind consemnate de titluri emise de doar 10 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Cred ca absenta cumparatorilor se justifica in conditiile in care saptamana viitoare incepe oferta la Nuclearelectrica. Este normal ca un IPO sa atraga interesul investitorilor, mai ales ca nu este o situatie des intalnita pe piata noastra, din pacate. Cat despre vanzatori, cred ca pur si simplu se confrunta cu o lipsa acuta a cumparatorilor din piata. De la momentul anuntului (lansarii ofertei - n.r.) si pana acum actiunile au scazut usor, aceasta tendinta fiind posibil sa se mentina in urmatoarele sedinte. Pe parcursul desfasurarii IPO Nucelarelectrica (9 - 20 septembrie - n.r.), ma astept ca piata sa fie apatica, iar lichiditatea sa fie sustinuta de o serie de deal-uri", a declarat pentru Mediafax Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Investitorii au transferat in total actiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro), suma cu 22% sub rulajul de miercuri, de 15 milioane lei (3,4 milioane euro). Mai mult de 80% din lichiditatea pietei au reprezentat tranzactii cu actiuni Banca Transilvania (4,4 milioane lei, din care un deal de 719.000 de lei), Fondul Proprietatea (3,1 milioane lei) si SIF Moldova (2 milioane lei).

Bursa, in scadere: Aveti...
Citeste si: Bursa, in scadere: Aveti rabdare cu achizitiile!

Cea mai mare parte a rulajului actiunilor Bancii Transilvania a fost asigurata de cateva transferuri realizate in ultimele minute ale sedintei, pentru 3 milioane lei.

O situatie asemanatoare a fost si in cazul titlurilor Fondului Proprietatea. Cu putin inaintea orei 13:00 au fost tranzactionate actiuni FP de aproximativ 2 milioane lei.

La inchiderea sedintei, titlurile Bancii Transilvania erau cotate la 1,415 lei, pret in scadere cu 0,35%, iar actiunile Fondului Proprietatea erau la 0,68 lei, cu 0,15% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere nesemnificativa, cu 0,09%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,49%.

Bursa inchide cu cel mai mare...
Citeste si: Bursa inchide cu cel mai mare rulaj din ultima luna

Cei doi indici extinsi, BET-XT si BET-BK, au consemnat fluctuatii de sub 0,1%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,15%.
Actiunile Conpet (COTE) au scazut cu 4,14%, la 44 lei, in ziua in care au fost mutate de pe piata Rasdaq la prima categorie a BVB. Corectia a venit in cadrul a trei operatiuni in valoare cumulata de doar 3.500 de lei. In ultimele doua zile de tranzactionare pe piata Rasdaq pretul acestor titluri a urcat cu 8%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 473.000 de lei, fata de 189.000 de lei in sedinta anterioara.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%.

Actiunile Fondul Proprietatea...
Citeste si: Actiunile Fondul Proprietatea stabilesc un nou record pe Bursa


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Bursa este inghetata. Analistii asteapta vesti de la noua sefa a FED