Bursa de la Bucuresti a inchis in stagnare, intr-o piata unde rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, iar lichiditatea a fost sustinuta in principal de tranzactiile cu titlurile Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, SIF Transilvania si BRD.

Rulaje de peste 100.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale. Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 15,6 milioane lei (3,4 milioane euro), cu 33% mai mult fata de lichiditatea de joi, de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro).

Aproape 90% din lichiditatea de vineri a fost asigurata de transferurile cu actiunile Fondul Proprietatea (7,88 milioane lei), Banca Transilvania (3,31 milioane lei, din care 1,56 milioane lei au reprezentat doua transferuri deal), SIF Transilvania(1,83 milioane lei) si BRD (1,03 milioane lei).

Potrivit brokerilor, majoritatea investitorilor isi pastreza banii pentru a subscrie actiuni Nuclearelectrica in cadrul ofertei care va incepe luni.

"Interesul pentru IPO Nuclearelectrica este foarte ridicat, sumele care vor fi atrase de aceasta oferta vor fi destul de importante. Cred ca scaderile din ultimele zile au fost cauzate si de acesta oferta, investitorii incercand sa scape de actiunile lichide pentru a subscrie la Nuclearelectrica. In continuare nu ma astept la o crestere a volumelor, pentru ca tensiunile din pietele internationale descurajeaza investitorii", a declarat pentru Mediafax Adrian Ormenisan, seful Serviciului de intermediere din SSIF Broker.

Citeste si:
Bursa reuseste sa atinga cel mai mare rulaj anual de dupa maximele...
Bursa reuseste sa atinga cel...

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,25%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,11% peste nivelul de joi.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,4%.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,29%, iar indicele extins BET-BK a inchis cu 0,47% sub nivelul sesiunii precedente.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Citeste si:
Sase zile de crestere si bursa ajunge aproape de maximul ultimilor...
Sase zile de crestere si...

Actiunile Fondul Proprietatea au inregistrat cel mai ridicat rulaj din piata principala, de 7,88 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,37%, la 0,6775 lei.

Titlurile Banca Transilvania, care au consemnat al doilea rulaj din piata, au inchis ziua in scadere cu 1,41%, la 1,395 lei. Lichiditatea pe aceasta actiune a fost de 1,75 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 478.000 de lei, fata de 473.000 de lei in sedinta precedenta.

Oferta pentru listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va incepe luni, 9 septembrie, si se va incheia pe 20 septembrie, operatiune prin care compania detinuta de stat poate atrage fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei.

Citeste si:
Rulajul Bursei, la jumatate fata de subscrierile la Romgaz in prima zi
Rulajul Bursei, la jumatate...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si