Oferta publica initiala (IPO) a Nuclearelectrica, operatorul singurei centrale nucleare din tara, incepe luni pe Bursa de Valori Bucuresti. Reprezentantii companiei se lauda cu profitabilitatea si siguranta celor doua reactoare atomice, insa exista si riscuri. Care sunt plusurile si minusurile de care trebuie sa fie constienti investitorii?

Plusuri:

Liberalizarea pietei energiei se va transpune aproape integral in crestere de profit pentru Nuclearelectrica. De altfel, Hidroelectrica si Nuclearelectrica au cel mai mult de castigat de pe urma liberalizarii.

Ambele unitati de la Cernavoda sunt in primele 20 de centrale din lume in ceea ce priveste eficienta.

Factorul brut de capacitate al Unitatii 1 : 88.5% de la punerea in functiune (locul 19 in topul celor mai eficiente unitati nucleare din lume, conform Nuclear Engineering International).

Factorul brut de capacitate al Unitatii 2: 92.9% de la punerea in functiune (locul 4 in topul celor mai eficiente unitati nucleare din lume si locul 1 in topul celor mai bune unitati CANDU in 2011)

"Cea mai buna performanta a Nuclearelectrica a fost faptul ca in toti acesti ani nu a avut accidente sau incidente", a spus Gabriel Dumitrascu, seful departamentului energiei din cadrul Ministerului Economiei.

Productie de energie stabila in comparatie cu alti producatori. In perioada 2008-2012, productia interna de energie a scazut cu 8% pana la 59.5 TWh din cauza scaderii consumului de electricitate.

In aceeasi perioada, productia de energie nucleara interna a ramas constanta la aprox. 11 TWh/an; SNN poate suporta variatii mari ale pretului de piata , datorita costurilor mici de productie.

Rata de distributie a profitului este mare, de 85%, astfel incat randamentul dividendelor este cuprins intre 7 si 13%.

Nuclearelectrica a revenit pe profit in primele 6 luni din acest an. In primul semestru, Nucearelectrica a inregistrat o cifra de afaceri de 930,5 milioane lei (212 milioane euro), in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, si un profit net de 213,2 milioane lei (48,5 milioane euro), de la pierderi de 33,7 milioane lei (7,6 milioane euro) din prima jumatate a anului trecut.

Conducerea companiei pariaza pe o crestere continua a cfrei de afaceri si a profitului din exploatare.

Minusuri:

Sindicatele puternice ce pot determina cresteri salariale, scazand astfel profitabilitatea, sau ingreunand procesul de
eficientizare.

Politica defavorabila europeana in ceea ce priveste energia nucleara. Dupa dezastrul de la Fukushima a existat o tendinta la nivel european de a pune presiune pe reducerea productiei de energie atomica, dar nu a fost luata nicio decizie in acest sens.

Riscul aparitiei unor evenimente imprevizibile care ar putea sa afecteze sau sa blocheze activitatea Nuclearelectrica (defectiuni tehnice care pot cauza scurgeri radioactive majore, accidente si incidente).

Cheltuieli si investitii mari in vederea intrunirii standardelor de securitate in crestere cerute de autoritatile europene. Deocamdata, Nuclearelectrica se conformeaza procedurilor post-Fukushima, imbunatatirea standardelor de siguranta urmand sa fie incheiata pana la sfarsitul anului.

Declinul sectorului nuclear la nivel mondial, ca urmare a deciziilor luate la nivel inalt, a altor accidente sau datorita descoperirii altor surse mai eficiente de producere a energiei. Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a precizat ca din discutiile cu investitorii, declinul acestui sector nu a fost amintit, nefiind o preocupare a acestora.

Evaluarea gresita a consumului de energie din Romania si, ca urmare, nereusita planului de afaceri. Totusi, reprezentantii Nuclearelectrica au precizat in acest sens ca "nu ne-am hazardat sa luam in calcul o evolutie pozitiva a pretului energiei".

Scaderea sigurantei nucleare, ca urmare a presiunii facute de actionarii minoritati pentru taierea costurilor si obtinerea de profit. La aceasta intrebare, oficialii Nuclearlectrica au raspuns ca "securitatea nucleara este atat de profunda aici incat nu vedem astfel de riscuri".

Oferta pentru listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va incepe luni, 9 septembrie, si se va incheia pe 20 septembrie, compania dorind sa atraga fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei.

"Fondurile nete care vor fi obtinute din oferta primara (sunt - n.r.) intre 272,83 milioane lei (61,7 milioane euro - n.r.) si 369,29 milioane lei (83,5 milioane euro - n.r.) (in functie de pretul ofertei, daca toate actiunile oferite sunt vandute", se arata in prospectul de oferta aprobat, luni, de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), citat de Mediafax.

In cadrul ofertei, Nuclearelectrica vrea sa vanda 25,3 milioane de actiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social, la preturi cuprinse intre 11,2 lei/titlu si 15 lei/titlu.

Actiunile sunt scoase la vanzare la un pret aproape la jumatate fata de cat sunt inregistrate in activul net al Fondului Proprietatea, care detine 9,73% din titlurile Nuclearelectrica.

Daca toate actiunile vor fi vandute la pretul minim cerut, iar micii investitori vor cumpara titlurile acordate lor la discountul de 8%, oferta ar urma sa fie de aproape 282 milioane lei (aproape 64 milioane euro). Daca va fi stabilit pretul maxim, de 15 lei, si micii investitori vor avea acelasi discount, de 8%, oferta va depasi 377 milioane lei (85 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri