SIF Banat-Crisana a infiintat in Cipru o firma, SIF Imobiliare, pentru a transfera participatii de 100,4 milioane lei (22,5 milioane euro) detinute la 18 societati cu activitati in domeniul imobiliar si vrea sa listeze noua firma pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de la Bucuresti.

"SIF Banat-Crisana in calitate de actionar majoritar al unui numar important de companii cu activitati in domeniul imobiliar a luat decizia administrarii centralizate a activitatii acestora in vederea asigurarii unui management unitar, a reducerii costurilor de operare, cresterii veniturilor la nivelul acestora si valorificarea oportunitatilor ivite pe piata de profil. Prin programul de activitate al SIF Banat-Crisana, aprobat de adunarea generala a actionarilor, si prin decizia Consiliului de Administratie nr. 2 din 28.06.2013 s-a infiintat compania SIF Imobiliare PLC, prin incorporarea a 18 companii din portofoliul propriu, cu activitati din domeniul imobiliar. Decizia de infiintare a companiei in Cipru a avut la baza inexistenta unei legi care reglementeaza activitatea de tip holding in Romania si un studiu realizat special pentru acest proiect de un consultant de renume referitor la selectarea unei jurisdictii favorabile pentru holding", se arata intr-o prezentare publicata pe siteul SIF Banat-Crisana, citata de Mediafax.

In raport se mentioneaza ca SIF Imobiliare Limited are un capital social initial de 1 milion de euro, impartit in 1 milion de actiuni, iar SIF Banat-Crisana (SIF1) era unic actionar la momentul infiintarii.

Valoarea actiunilor aduse de SIF Banat-Crișana ca aport in natura a fost de 100,4 milioane lei (22,5 milioane euro). Diferenta intre valoarea aportului in natura si capitalul social (22,5 milioane euro - 1 milion euro) este reprezentata de prima de emisiune.

Ulterior, capitalului social autorizat a fost majorat cu 500.000 euro si SIF Imobiliare a fost transformata in companie publica, astfel incat actiunile sale sa poata fi tranzactionate.

Dupa majorare, SIF Banat Crisana detine aproape toate actiunile SIF Imobiliare, iar in actionariat se mai regasesc, cu cate o actiune, sase din cele 18 firme aflate in portofoliul societatii imobiliare.

Din cele 18 firme ale caror actiuni au fost mutate de SIF Banat-Crisana catre noua societate din Cipru, opt sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, pe piata Rasdaq (Comalim, Legume Fructe, Arta Culinara, Comat Cluj, Comcereal Cluj, Napotex, Agmonia si Uniteh).

Cele mai valoroase participatii mutate pe SIF Imobiliare sunt la firmele Arta Culinara (26,7 milioane lei - 89,45% din actiunile firmei) si Comalim (16 milioane lei - 91,17% din actiunile firmei).

"Prin hotararea adunarii generale a actionarilor din data de 29.08.2013 s-a luat decizia privind tranzactionarea actiunilor societatii la BVB, sistemul ATS, documentatia necesara admiterii la tranzactionare fiind deja depusa la ASF pentru inregistrarea valorilor mobiliare, acordul de principu al bursei fiind deja obtinut", se mai arata in prezentarea SIF Imobiliare publicata pe site-ul SIF Banat-Crisana.

Infiintarea acestui holding este prevazuta intr-un program de activitate propus in luna aprilie de conducerea SIF Banat-Crisana actionarilor si semnat de presedintele CA si directorul general, Dragos George Bilteanu.
In acelasi program este prevazuta si infiintarea unui alt holding care sa cuprinda toate firmele din sectorul hotelier unde SIF Banat-Crisana este actionar.

Cea mai importanta mutare a SIF Banat-Crisana in acest an este achizitia Muntenia Invest, societatea de investitii financiare ajungand astfel sa detina indirect controlul SIF Muntenia (SIF4). SIF Banat-Crisana ar urma sa imparta administrarea SIF Muntenia cu SIF Moldova (SIF2), care a anuntat in luna august ca vrea sa preia aproape 50% din actiunile Muntenia Invest, in aceleasi conditii de pret ca SIF Banat-Crisana.

Schimbarile in modul de administrare a activelor SIF Banat-Crisana au venit dupa alegerea unui nou Consiliu de Administratie in luna aprilie si confirmarea lui Dragos Bilteanu in functiile de presedinte al Consiliului de Administratie si director general al societatii de investitii financiare. Bilteanu este la conducerea SIF Banat-Crisana inca din luna decembrie a anului trecut, cand a facut rocada cu Ioan Cuzman, care s-a retras din posturile respective dupa 18 ani de activitate.

In AGA in care a fost ales noul Consiliu de Administratie, actionarii au decis ca SIF Banat-Crisana sa nu distribuie dividende si sa pastreze profitul pentru investitii.

La finele lunii iulie, SIF Banat-Crisana avea un activ de 1,458 miliarde lei, cu 10,7% peste nivelul de la finele anului trecut. Totusi, actiunile societatii sunt tranzactionate la cel mai mare discount dintre cele cinci SIF-uri, fata de valoarea activului net pe actiune, de peste 60%.

Actiunile companiei au incheiat sedinta bursiera de marti in scadere cu 0,48%, la 1,03 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 565,3 milioane lei (126,6 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri