Bursa a crescut usor, cu 0,56%, pentru a patra zi consecutiv, intr-o piata unde actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au sarit cu peste 12% chiar in ultimele secunde, pe cel mai mare rulaj din ultimele sase luni, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric, de 0,7105 lei.

In cea mai mare parte a sedintei actiunile SIF Banat-Crisana au fost usor pe crestere usoara, iar volumele au fost reduse, potrivit Mediafax.

In jurul orei 16:20, cresterea s-a apropiat de 5%, in cadrul unor transferuri cu volume mai mari de actiuni. In ultimele secunde ale sdintei bursiere, care se inchide la 16:45, pretul a urcat brusc pe reluaje ridicate si SIF Banat-Crisana a inchiat ziua cu 12,4% peste cotatia de joi.

In total au fost realizate 316 operatiuni cu actiunile SIF Banat-Crisana, in valoare cumulata de 4,6 milioane lei. Volumul de titluri transferate a reprezinta 0,78% din actiunile SIF Banat-Crisana si este cel mai ridicat din ultimele sase luni.

Brokerii nu au o explicatie pentru cresterea accelerata si pentru volumul ridicat de actiuni SIF Banat-Crisana din ultimele secunde ale sedintei.

"Cel mai probabil, a cumparat cineva o cantitate mare si a dat pretul cat mai mare, doar sa stranga cantitatea vizata. Conteaza ca este mare variatia? Asta poate decide doar ASF, daca face o ancheta", a spus un broker.

Datorita cresterii accelerate inregistrata de actiunile SIF Banat-Crisana, indicele BET-FI a incheiat in urcare cu 1,93%. Indicele reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea.

Interesul investitorilor s-a indreptat vineri inca din prima parte a zilei mai mult catre actiunile Fondului Proprietatea, care au depasit maximul istoric, atins pe 16 august.

Incepand din ultima saptamana a lunii august si pana la finalul saptamanii trecute, pretul actiunilor FP a scazut pana aproape de 0,67 lei, insa de luni a reintrat pe crestere, indreptandu-se din nou catre nivelul maxim atins in luna august.

In sedinta de vineri pretul a atins un nou maxim istoric, de 0,7105 lei. Ultimul transfer de vineri cu titlurile Fondului a fost efectuat la 0,708 lei, pret cu 1,29% peste ziua precedenta. Investitorii au transferat in total actiuni FP de 10,8 milioane lei.

"Actiunile Fondului Proprietatea sunt in continuare destul de interesante din perspectiva listarilor anuntate pentru acest an. Vad in continuare interes crescut la cumparare si cu toate ca maximul atins in august a fost depasit astazi (vineri - n.r.), cred in continuare in potentialul acestei actiuni", a declarat pentru Mediafax Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta bursiera de vineri in crestere cu 0,82%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,31%.

Indicele BET-XT a incheiat sedinta in crestere 1,11%, in timp ce indicele BET-BK s-a plasat cu 0,72% peste nivelul de joi.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Cresterea indicelui BET-BK a fost incetinita de actiunile Erste, care au scazut cu 4,17%, urmand indeaproape directia de pe piata de la Viena. Market makerii pentru actiunile Erste au dus cotatia de la BVB la un nivel apropiat de cel de la Viena inca din primele minute, astfel incat preturile sa fie cat mai apropiate pe cele doua piete.

Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de 25,7 milioane lei (5,7 milioane euro), suma cu 44% peste cea de joi, de 17,9 milioane lei (4 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (10,8 milioane lei) si SIF Banat-Crisana (4,6 milioane lei).

In aceasta saptamana, indicele general al BVB, BET-C, a crescut cu 1,85%, insa rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, investitorii si brokerii fiind mai atenti la subscrierile de la oferta pe care Nuclearelectrica o lansat-o luni pentru listarea la bursa.

Indicele BET-C este cu 1,08% peste nivelul din luna august si cu 10,58% peste cel de la finalul anului trecut.
Cresteri au inregistrat in aceasta saptamana si indicii BET si BET-FI, care au urcat cu 1,81% si, respectiv, cu 4,6%.

Astfel, indicele BET este cu 0,81% mai sus decat la sfarsitul lunii august, iar BET-FI este pe plus cu 3,61%.
Totodata, indicele BET este cu 13,56% peste nivelul de anul trecut, iar BET-FI este in urcare cu 3,52%.

Piata a fost marcata de apatie in primele trei zile ale saptamanii, rulajele fiind reduse in cazul celor mai multe actiuni. Investitorii si brokerii au acordat mai multa atentie subscrierilor pe transa micilor investitori la oferta de la Nuclearelectrica, avand in vedere ca ordinele plasate in primele trei zile beneficiaza de un discount de 8% din pretul de vanzare, care va fi stabilit la finalul operatiunii, in functie de subscrierile de pe transa mare.

Pana vineri la ora 16:50 pe transa micilor investitori au fost plasate in sistemul Bursei 3.419 ordine de subscriere pentru un volum de 5,55 ori mai mare de actiuni decat sunt disponibile pe aceast segment. Astfel transa micilor investitori a fost suprasubscrisa de 5,55 ori, iar sumele plasate odata cu ordinele de subscriere au fost de 211,4 milioane lei (47,2 milioane euro).

Pe de alta parte, tranzactiile cu actiuni realizate pe bursa in aceasta saptamana au insumat 92,3 milioane lei (14,8 milioane euro).

"Ma astept ca in perioada urmatoare sa vedem o continuare a trendului pozitiv, mai ales ca mare parte din banii subscrisi in oferta Nuclearelectrica se vor intoarce in piata in lipsa de alternative", spus Pasalan.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat vineri actiuni de 61.000 de lei, fata de 193.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri