Bursa a scazut usor, intr-o piata unde actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au corectat cu 5%, dupa ce vineri au sarit cu peste 12% chiar la inchidere, iar doua deal-uri prin care au fost transferate peste 6% din titlurile societatii de investitii financiare au ridicat rulajul la 60,2 milioane lei.

Piata a deschis ziua pe crestere usoara, insa cu putin inaintea orei 12:00 a inceput sa scada usor si a incheiat ziua cu 0,41% sub nivelul de vineri. Scaderea usoara a venit dupa patru sedinte consecutive in care indicele general BET-C a crescut cu aproape 2%, conform Mediafax.

Actiunile SIF Banat-Crisana au scazut cu mai mult de 4% chiar la deschiderea sedintei de luni, corectandu-se dupa cresterea de peste 12% inregistrata chiar la inchiderea sesiunii precedente. Cel mai mic pret platit luni pentru titlurile SIF Banat-Crisana, de 1,09 lei, a fost cu aproape 6% sub ultima cotatie de vineri. La inchiderea pietei principale, aceste titluri erau cotate la 1,1 lei, cu 5,09% sub sedinta anterioara.

Investitori au transferat, luni, pe piata principala actiuni SIF Banat-Crisana de 541.000 de lei.
Cu putin inainte de inchiderea sedintei, au fost realizate doua deal-uri cu actiuni reprezentand cumulat 6,27% din actiunile SIF Banat-Crisana, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Titlurile au fost transferate la 1,32 lei/actiune, pret cu 13,89% peste inchiderea de vineri.

Avand in vedere pretul la care au fost realizate deal-urile si cresterea accelerata din ultimele secunde ale sedintei de vineri a actiunilor SIF Banat-Crisana, este posibil ca evolutia de vineri sa fi fost determinata de unul dintre investitorii implicati in deal-uri. Astfel, unul dintre acesti investitori a ridicat cotatia vineri, inrucat pretul era prea mic fata de cel la care urmau sa fie realizate deal-urile.

Pretul la care au fost efectuate deal-urile este cu 28% peste ultima cotatie de joi, de 1,031, iar pe piata tranzactiilor negociate pretul nu poate varia mai mult cu 15% fata de cotatia anterioara din piata principala. Astfel, pentru a realiza deal-urile la 1,32 lei/actiune, pretul din piata principala a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un pret cu aproape 14% peste cotatia de vineri.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa fie in atentia investitorilor inca din primele minute ale sedintei de luni, cand pretul a urcat cu 0,56% si a atins un nou maxim istoric, de 0,712 lei. Pretul a stat in acest punct pentru mai multe minute, insa apoi a inceput sa revina spre inchiderea de vineri, pentru ca dupa ora 12:00 sa treaca pe scadere usoara.

La finalul sedintei, actiunile FP erau cotate la 0,7075 lei, pret cu numai 0,07% sub nivelul de vineri. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat aproape 5,9 milioane lei.

"Odata cu revenirea pietei, actiunile Fondului Proprietatea au revenit puternic si astazi (luni - n.r.) au inregistrat un nou maxim istoric. Deocamdata, acest pret s-a dovedit unul de rezistenta, dar ma astept ca in viitor pretul sa testeze din nou acest maxim", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,25%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,46% sub nivelul de vineri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu doar 0,18%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,26% sub inchiderea sesiunii precedente, iar indicele BET-BK a stagnat.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 60,2 milioane lei (13,5 milioane euro), fata de 25,7 milioane lei (5,7 milioane euro) in sedinta de vineri. Mai mult de trei sferturi din rulajul de luni a fost asigurat de cele doua deal-uri cu titlurile SIF Banat-Crisana (45,4 milioane lei), astfel ca operatiunile din piata principala au insumat doar 14,8 milioane lei.

"Pana la finalizarea cu succes a ofertei Nuclearelectrica, volumele de tranzactionare se vor situa la niveluri destul de mici. Dupa eliberarea banilor blocati in subscrierile la acaesta oferta, cred ca piata va fi mai dinamica", a mai spus Murgoci.

Pe piata Rasdaq, transferurile au cumulat 91.000 de lei, fata de 61.000 de lei in sedinta precedenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri