ASF a decis sa opreasca pentru doua zile, vineri si luni, fondurile de pensii administrate privat de la tranzactionarea cu actiuni pe bursa, pentru a verifica siguranta actiunilor din portofolii, a declarat pentru Mediafax Ion Giurescu, vicepresedinte ASF pe sectorul pensii private.

Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) este o masura de siguranta si vine dupa ce in presa au aparut informatii despre furtul de actiuni in valoare de aproximativ 200.000 de euro din contul sefei misiunii International Finance Corporation (IFC) din Romania, Ana Maria Mihaescu.

"Eu am vrut sa fac acest lucru ca o masura de prevedere si nu sa se supraincalzeasca piata. Nu cred ca trebuie sa incingem piata de pomana acum cu nimic in fond. Am solicitat-o, pentru ca eu trebuie sa am o siguranta. Nnu pot sa ma joc cu banii pensionarilor. S-a intamplat chestia asta cu furtul de actiuni. Este o masura de siguranta a sistemului, ori daca apare in presa eu ce am facut? Nu este o masura care sa inghete piata sau care sa omoare ceva, nu", a declarat Giurescu.

El a mentionat ca in cele doua zile vor fi verificate portofoliile fondurilor de pensii.

"Doua zile nu vand, nu cumpara. Daca nu vand, nu cumpara, atunci putem verifica impreuna cu ei exact cum se fac aceste ... unde sunt toate actiunile si ce s-a intamplat cu ele. Asta este tot. Nu cred ca trebuie sa ne inflamam acum toata lumea. Pe toti ii chem (administratorii de fonduri de pe pilonii II si III - n.r.). Toti sunt inghetati doua zile. Nu este nicio problema, nu moare piata, nu scade lichiditatea pe piata pentru doua zile. Ca sa ne lamurim, daca ii opream o luna, cum a fost Euroins oprit trei saptamani, a avut probleme, dar acestia nu sunt probleme, nu o sa cada bursa acum pentru doua zile", a adaugat Giurescu.

La finele lunii iulie, Pilonul II avea 5,93 milioane de clienti si active de 11,96 miliarde lei.
Pe Pilonul III, activele au ajuns 711,1 milioane lei care apartin unui numar de 303.364 participanti.

Plasamentele in actiuni de pe Pilonul II si Pilonul III reprezentau aproximativ 11% din activele cumulate ale acestor fonduri. Fondurile de pe Pilonul II au 10,84% din active in actiuni (1,3 miliarde lei), iar actiunile din portofoliile fondurilor de pe Pilonul III sunt de 103,7 milioane de lei (14,56% din active).

Cele mai mari plasamente ale fondurilor de pensii de pe cei doi piloni sunt in titluri de stat, 72,89% (8,72 miliarde lei) in cazul Pilonului II si 66,68% (475 milioane lei) pe Pilonul III.

Fondurile de pensii sunt unii dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital din Romania, iar plasamentele sunt pe termen lung.

Actiunile din portofoliile fondurilor de pensii sunt in custodia unei banci, care verifica zilnic daca actiunile raportate de fonduri exista in portofoliu si certifica zilnic daca valoarea actiunilor raportata de fond este corecta. Actiunile furate sefei misiunii IFC nu se aflau in custodia unei banci, ci a unui broker. Fondurile de pensii sunt obligate prin lege sa pastreze actiunile in custodia unei banci, iar ASF verifica daca actiunile detinute de fonduri sunt in siguranta.

Un grup de opt persoane au furat actiuni la SIF-uri in valoare de 900.000 de lei (200.000 de euro) detinute de Ana Maria Mihaescu, sefa misiunii din Romania a International Finance Corporation (IFC), folosindu-se de un buletin fals si de o persoana cu infatisarea apropiata de cea a oficialului, scrie Ziarul Financiar.

Cazul furtului de actiuni este pe rol la Tribunalul din Sibiu, trei dintre acuzati fiind deja in arest.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu, instanta unde se judeca cazul, la inceputul acestui an doi dintre inculpati, dintre care Galea Livia, singura femeie din grupul infractional, s-au prezentat la sediul societatii de brokeraj Carpatica Invest cu un buletin falsificat dupa cel al Anei Maria Mihaescu si au cerut brokerilor sa ceara de la De¬pozitarul Central un extras de cont cu situatia detaliata a actiunilor pe care aceasta le detine.

Ac¬tiunile sunt pastrate in con¬turile De¬po¬zitarului Cen¬tral daca investi¬torul a primit res¬pec¬tivele actiuni in urma cuponiadei si nu le tranzac¬tioneaza pe bursa. Pentru a le vinde pe bursa, actiunile trebuie mutate din contul Depozitarului in cel al unui broker.

Galea Livia a pretins ca este Ana Maria Mihaescu, iar cel de-al doilea incul¬pat - nepotul acesteia. Brokerii de la Carpatica Invest nu si-au dat seama ca buletinul e fals si au eliberat extrasul de cont. Sefa misiunii din Romania a IFC avea actiuni la SIF Muntenia si la SIF Transilvania.

Cu extrasul de cont, inculpatii s-au dus la o alta societate de brokeraj, respectiv Actinvest din Brasov, de unde au dat ordinele de vanzare. Inculpatii au deschis la societatea de brokeraj Actinvest un cont de tranzactionare nou pe numele Anei Maria Mihaescu folosindu-se de buletinul fals. Mai mult, falsul era atat de bine realizat incat nici lucratorii de la Raiffeisen Bank nu si-au dat seama. Inculpatii au deschis un cont bancar la Raiffeisen Bank pentru a incasa banii din vanzarea actiunilor. Vanzarea actiunilor s-a realizat pe parcusul a doua luni, prin tranzactii repetate.

Potrivit procurorilor, in acest timp victima nu stia nimic si ar fi aflat de furt abia in aprilie cand ar fi vrut sa participe la AGA SIF Muntenia si nu a putut pentru ca a primit o notificare ca nu mai este actionar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri