Prima oferta publica initiala (IPO) desfasurata pe Bursa de la Bucuresti in ultimii cinci ani s-a incheiat cu succes, plasamentele de peste 214 mil. lei (de aproape sase ori mai mult decat li se oferise) facute de micii investitori romani in actiunile Nuclearelectrica (SNN) aratand ca acestia sunt dispusi sa isi puna banii la bataie atunci cand in piata exista oportunitati reale. Potrivit unor surse din piata de capital, si transa investitorilor institutionali a fost suprasubscrisa, insa datele oficiale sunt asteptate in cursul zilei de luni.

Vineri a fost ultima zi a ofertei Nuclearelectrica, la ora 16:00 fiind inregistrate pe transa mica 3.550 de ordine pentru un total de 14,31 mil. actiuni.

Transa mare era suprasubscrisa de 2,3 ori, in conditiile in care investitorii au plasat 69 de ordine reprezentand 2,93 milioane de actiuni.

Transa rezervata investitorilor institutionali era de asemnea suprasubscrisa, insa nivelul exact al acesteia nu se stie.

Oferta a inceput la 9 septembrie si a durat doua saptamani. Pretul de subscriere stabilit de statul roman s-a situat intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune. Oferta a fost intermediata de brokerii de la Swiss Capital si BT Securities.

Micii investitori au putut subscrie doar la un pret fix de 15 lei/actiune, insa au beneficitat de un discount de 8%, daca subscriu in primele trei zile, respectiv de 3%, daca au subscris ulterior.

Pretul final al ofertei (in functie de care vor fi calculate si discount-urile) va fi anuntat luni si va fi stabilit in functie de gradul de subscriere inregistrat pe transa investitorilor institutionali.

Brokerii: Pret de oferta in jurul a 12 lei. In primele zile am putea vedea cresteri si de 15%

Brokerii spun ca evolutia actiunilor in primele zile de tranzactionare pe Bursa va depinde in buna parte de nivelul de suprasubscriere de pe transa alocata investitorilor institutionali. Totusi, acestia se declara optimisti cu privire la debutul Nuclearelectrica pe BVB.

"Avand in vedere ca probabil nu vom vedea o suprasubscriere foarte mare pe transa institutionalilor, este de asteptat ca pretul de oferta sa se plaseze undeva in jurul a 12 lei. Nu stim inca ce presiune vor exercita la cumparare institutionalii in primele zile de la inceperea tranzactionarii actiunilor SNN, insa este foarte posibil ca la debutul pe Bursa Nuclearelectrica sa urce destul de usor cu 15%", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Ultimul IPO major desfasurat pe Bursa a fost cel al Transgaz, la inceputul lui 2008. Investitorii care la acel moment au reusit sa cumpere in oferta au castigat 43%, dupa ce in prima zi actiunile au crescut de la 191,92 lei, la 274,5 lei.

"Per ansamblu oferta Nuclearelectrica a atras un interes ridicat, peste asteptari, iar in aceste conditii pretul poate avea o evolutie pozitiva in primele zile pe Bursa. Totusi, trebuie mentionat clar este prea devreme pentru un verdict exact, atat timp cat nu stim cu exactitate pretul de oferta si cat de mari au fost suprasubscrierile institutionalilor", mentioneaza Nicu Grigoras analist investment banking in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Cati investitori noi a adus Nuclearelectrica in piata? "Destul de putini. IPO-ul putea sa fie promovat mai bine in randul populatiei"

In ciuda gradului foarte ridicat de subscriere inregistrat pe transa adresata investitorilor de retail, brokerii spun ca majoritatea ordinelor au fost plasate de persoane care aveau deja deschise conturi pe bursa.

"Marea majoritate a clientilor care au subscris actiuni SNN erau deja in piata. Au fost si clienti noi, insa destul de putini. Cred ca IPO-ul putea sa fie promovat mai bine in randul persoanelor care nu au tangenta cu piata de capital. Sa nu fiu inteles gresti, noi cei din piata am avut toate informatiile necesare si toata lumea a stiut de oferta, insa nu cred ca acelasi lucru a fost valabil si in cazul populatiei de rand", este de parere Barbulescu.
Bursa s-a confruntat in ultimii ani cu o scadere masiva a numarului de investitori, speriati de scaderile de la startul crizei, in 2008, dar si totodata neinteresati de o piata in care in ultimii cinci ani nu a mai fost realizat nici macar un singur IPO.

"Am avut si destui clienti noi care au venit pentru oferta Nuclearelectrica. Incep sa apara oameni noi pe masura ce dobanzile oferite e banci sunt din ce in ce mai mici, iar statul accepta sa acorde discount-uri la aceste oferte. Este insa evident ca investitorii deja existenti au depus cele mai multe ordine de subscriere. Ma astept sa vedem un numar mult mai mare de investitori noi in cazul ofertei Romgaz", spune Nicu Grigoras.

IPO-ul Romgaz este asteptat sa inceapa luna viitoare. Cu o valoare estimata de 300 mil. euro, aceasta ar putea sa fie cea mai mare oferta publica din istoria Bursei de Valori Bucuresti.

Tot in aceasta toamna este asteptat si IPO-ul producatorului de materiale de constructii Adpelast

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri