Remus Vulpescu, fostul sef al Privatizarilor, in prezent director de Cabinet al Ministrului Finantelor Publice, a criticat Bursa de la Bucuresti (BVB), despre care a mentionat ca reprezinta o solutie de investitie care adesea poate sa fie mai neprofitabila chiar si decat un depozit bancar clasic. La randul sau, Dan Paul, vicepresedinte BVB, nu s-a lasat dator si a tinut sa ii aminteasca lui Vulpescu “succesele” inregistrate de stat la companiile pe care le controleaza.

“Bursa are multi emitenti vechi, o capitalizare mare si putina lichiditate. Din cauza acestei probleme, cine a plasat bani pe BVB are un termen de investitie mai lung decat pentru un depozit bancar si, din pacate, adesea cu randamente mai mici. Banii sunt scufundati in emitenti care nu se tranzactioneaza”, a declarat Vulpescu in cadrul unei conferinte organizate de ziarul Bursa.

In acest an, cele mai tranzactionate zece actiuni de pe Bursa (cu exceptia SIF-urilor) au crescut in medie cu 15%. De cealalta parte, dobanda medie oferita de bancile locale pentru un depozit la termen in lei pe 12 luni este de 4,8 – 5%. Anul trecut aceleasi actiuni au crescut cu 18,7%, in vreme ce SIF-urile au castigat 31%.

Cine a plasat bani pe BVB are un termen de investitie mai lung decat pentru un depozit bancar si, din pacate, adesea cu randamente mai mici - Remus Vulpescu

In schimb, lichiditatea actiunilor de pe BVB este foarte scazuta, majoritatea acestora cu greu depasind un rulaj zilnic de 100.000 lei. Fondul Proprietatea, Petrom si, in zilele bune, SIF-urile, sunt printre putinele companii care inregistreaza o lichiditate acceptabila.
De cealalta parte Dan Paul a sustinut continuarea programului de privatizari prin intermediul Bursei, criticand totodata si situatiile jenante intalnite in cazul unor incercari de privatizare din ultimii ani.

“Multumim si asteptam in continuare sa fie respectat programul de privatizari asumat fata de FMI si institutiile internationale. Listarea pe BVB a unor companii de stat le va face mai transparente, pentru ca micii actionari vor putea sa fie prezenti la Adunarile Generale si sa puna intrebari conducerii. Privatizarea pe bursa mai este buna si pentru un alt lucru: pe BVB nu vom avea companii privatizate la TV, asa cum am vazut din biroul domnului Vulpescu”, a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedintele BVB, facand o referire evidenta la privatizarea esuata a Oltchim de anul trecut.

Vulpescu: Vrem ca actiunile Nuclearelectrica si Romgaz sa se tranzactioneze la un pret peste cel din oferta. ASF sa vina cu ultimul ingredient: mecansimul de stabilizare

Statul roman a reusit sa vanda saptamana trecuta 10% din actiunile Nuclearelectrica (SNN) pentru 63 mil. euro. Aceasta a fost prima oferta publica initiala (IPO) de actiuni realizata pe Bursa in ultimii cinci ani. Oferta a fost vanduta insa la pretul de 11,2 lei/actiune, minimul pe care statul putea sa il incaseze, din cauza ca ordinele plasate de fondurile de investitii nu au fost suficient de mari. In schimb, micii investitori romani au suprasubscris transa alocata de 5,6 ori.

“Pretul de inchidere este bun si reprezinta un succes comerical al brokerilor care au intermediat oferta. Spun asta pentru ca IPO-ul trebuia sa aiba loc cu cateva luni in urma, a fost amanat si totusi vandut intr-o perioada in care exista amenintarea unui conflict armat in Siria, intr-o perioada in care exista contre dure in peisajul politic la varf si intr-o perioada in care exista miscari de strada in Romania”, a declarat Vulpescu.

Reprezentantul Ministerului Finantelor a mai adaugat ca statul este foarte interesat ca pretul actiunilor Nuclearelectrica dar si Romgaz sa se mentina peste nivelul stabilit in oferta.

“Dupa oferta Nuclearelectrica ne intereseaza foarte mult sa vedem o evolutie pozitiva a titlurilor si sa le vedem la preturi peste cele stabilite in oferte. Acelasi lucru valabil si in cazul Romgaz. ASF mai trebuie sa vina cu ultimul ingredient: regulamentul pentru mecanismul de stabilizare, care va permite brokerului sa incurajeze o evolutie stabila a actiunilor dupa oferte”, spune Remus Vulpescu.

Potrivit declaratiilor facute anterior de Gabriel Dumitrascu, seful directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, mecanism presupune ca circa 15-20% din actiunile alocate ofertei sa fie incredintate unui broker, care le va tranzactiona in perioada imediat urmatoare listarii astfel incat fluctuatiile de pret ale actiunilor Romgaz sa nu fie foarte mari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri