Bursa de la Bucuresti a crescut nesemnificativ, cu 0,11%, intr-o piata unde drepturile de alocare aferente actiunilor Nuclearelectrica (SNN) au urcat la 11,72 lei, pret cu 4,64% peste cotatia la care au fost vandute cele mai multe actiuni in oferta derulata de companie pentru listarea la bursa, informeaza Mediafax.

Piata a fluctuat foarte usor inca de la deschidere, in conditiile in care atentia celor mai multi investitori a fost axata spre drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica, titluri care au intrat vineri la tranzactionare la BVB.

Prima tranzactie a fost efectuata la 11,52 lei, cu 2,86% peste pretul de 11,2 lei, la care au fost vandute actiunile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta).

Cel mai mare pret pentru drepturile de alocare a fost platit in jurul orei 15:00, cand unele operatiuni au fost efectuate la 11,92 lei, respectiv cu 6,43% peste cel din transa investitorilor institutionali si cea a marilor investitori de retail.

Drepturile de alocare au incheiat sedinta la pretul de 11,72 lei, cu 4,64% peste cotatia din oferta, de 11,2 lei/actiune.

Raportat la preturile la care micii investitori de retail (10% din actiunile din oferta) au cumparat actiunile in oferta, cotatia drepturilor de alocare la bursa este mai mare cu 7,88% si, respectiv, cu 13,74%. Micii investitori de retail au cumparat actiunile la preturi de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) si 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

"Drepturile de alocare Nuclearelectrica au avut un debut de tranzactionare foarte bun, aducand randamente superioare dobanzilor bancare. Este un semnal foarte bun pentru cei care sunt in cautarea de alternative pentru plasarea banilor. In acest sens, cred ca vom vedea un interes extraordinar de mare pentru oferta de vanzare de actiuni Romgaz. Interesul pentru Nuclearelectrica cred ca se datoreaza in special investitorilor institutionali care nu au reusit sa cumpere tot ceea ce doreau in cadrul ofertei. Tentatia investitorilor de retail este de marcare de profit si, astfel, am vazut un volum de tranzactionare destul de bun. Sigur acesta va scadea saptamana viitoare, pe masura ce entuziasmul se va diminua. Cred ca evolutia titlrurilor Nuclearelectrica va fi destul de echilibrata si treptat se va corela cu tendintele de pe pietele internationale", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Calculata in functie de pretul de inchidere, capitalizare bursiera a Nuclearelectrica este de 3,302 miliarde lei (745,3 milioane euro).

Investitorii au realizat 1.782 de operatiuni cu drepturile de alocare Nuclearelectrica, pentru 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro). In total au fost transferate cu putin peste 1 milion de drepturi de alocare, reprezentand 3,8% din actiunile vandute in oferta.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,2% peste nivelul de joi. Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,4%.

In primele minute ale sedintei pretul actiunilor FP a urcat 1,1% si au atins un nou maxim istoric, de 0,7805 lei, in cadrul unor tranzactii cu volume ridicate. In a doua parte a sedintei, pretul a inceput sa scada usor, iar la inchiderea pietei principale titlurile Fondului au fost cotate la 0,77 lei, pret cu 0,26% sub nivelul de joi.

"Interesul pentru actiunile Fondului Proprietatea se mentine la cote ridicate in special datorita intentiei de rascumparare de actiuni printr-o oferta publica. Cred ca evolutia pretului depinde de valoarea pe care Fondul Proprietatea o va plati pentru propriile actiuni. Momentan, nu putem face decat speculatii si incercam sa ghicim acest pret, insa pana miercuri cred ca il vom afla", a afirmat brokerul.

Administratorul Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton, a transmis pe 25 septembrie documentatia pentru oferta de cumparare catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Atunci, administratorul a anuntat ca in cel mult doua saptamani ar trebui sa primeasca un raspuns.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au fost oprite de la tranzactionare pana la ora 13:15, pentru informarea investitorilor cu privire la detaliile deciziei Consiliului de Administratie de scadere a capitalului social cu maxim 10% prin rascumparare de actiuni si anularea acestora. Pachetul vizat este evaluat la 60,4 milioane lei (13,6 milioane euro) in functie de cea mai recenta cotatie de la bursa.

CA al SIF Banat-Crisana a decis ca actiunile sa fie rascumparate la preturi cuprinse intre 0,5 lei/titlu si 2,5 lei/titlu.

Dupa prezentarea detaliilor, pretul actiunilor SIF Banat-Crisana a urcat cu aproape 2,8%, la 1,109 lei. Aceste titluri au incheiat sedinta in urcare cu 2,13%, la 1,102 lei. Operatiunile au cumulat 1,6 milioane lei.

"Evolutia actiunii SIF Banat-Crisana este influentata de intentia managementului de a introduce programul de rascumparare, urmat de reducerea capitalului social. In mod normal acest anunt este un lucru pozitiv pentru piata, dar conditiile speciale in care se incearca aceasta operatiune ii face pe investitori sa fie mai precauti. Asteptam decizia ASF cu privire la intentiile conducerii pentru ca evolutia actiunii depinde de acest raspuns", a mai spus Necula.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,32%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,41%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19 milioane lei (4,2 milioane lei), de aproape trei ori sub suma de joi, cand un deal cu titluri Fondul Proprietatea a ridicat rulajul la 66,8 milioane lei (15 milioane euro). Mai mult de jumatate din lichiditatea de pe segmentul de actiuni a fost asigurata de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea, de 10 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 343.000 de lei, fata de 115.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Paris erau in crestere cu 0,1% si, respectiv, cu 0,8%, iar piata de la Frankfurt era in stagnare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri