Bancile si brokerii din Statele Unite se pregatesc pentru a tranzactiona obligatiunile americane afectate de un eventual "default", reprezentand ratarea unor plati de catre Trezorerie, chiar daca investitorii de pe Wall Street continua sa creada ca SUA nu vor ajunge in aceasta situatie, conform Mediafax.

O asociatie care reuneste sute de firme de brokeraj, banci si administratori de active a intocmit planuri pentru ca platformele de tranzactionare sa poata procesa tranzactii implicand obligatiuni SUA aflate in "default", a declarat directorul operational al organizatiei, Rob Toomey, citat de CNBC.

Disfunctionalitatile politice de la Washington au ridicat posibilitatea odata de neconceput a intrarii SUA in incapacitate de plata, cu posibile efecte financiare si economice grave.

Statul federal ar putea incepe sa nu mai achite scadentele in contul datoriei daca politicienii din Congres nu ajung la un acord pentru cresterea limitei de indatorare a tarii, in prezent la 16.700 de miliarde de dolari.

Asociatia bancilor si firmelor de brokeraj conteaza pe faptul ca Trezoreria SUA ar urma sa anunte cu o zi inainte ca nu va putea efectua plati aferente unor obligatiuni. Sectorul financiar ar avea astfel timp sa calibreze sistemele pentru a recunoaste instrumentele financiare respective ca fiind in "default".

Deutsche Bank infiinteaza o...
Citeste si: Deutsche Bank infiinteaza o "banca de rebuturi" de 50 mld. euro

"Se implementeaza protocoale", a declarat Toomey.

Bancile au lucrat, de asemenea, la propriile planuri pentru o eventuala situatie de neplata a datoriilor de catre statul american.

In cazul in care SUA nu ar plati la timp, consecintele ar putea fi dezastruoase, scrie CNBC. Costurile de imprumut ar putea creste puternic, atat pentru companii, cat si pentru populatie, iar bursele ar putea intra in colaps. Trezoreria a avertizat, joi, ca intrarea in "default" ar putea declansa o criza financiara si cea mai grava recesiune incepand din anii '30.

Trezoreria trebuie sa faca plati in contul unor obligatiuni luna aceasta pe 17 octombrie, 24 octombrie si 31 octombrie. Biroul pentru Buget din Congres a estimat ca Trezoreria nu va ajunge in "default" pana la 22 octombrie.

Donald Trump contrazice...
Citeste si: Trump contrazice planurile NASA de aselenizare

Asociatia bancherilor de pe Wall Street considera ca daca Trezoreria nu va putea efectua platile la scadenta, va recurge la extinderi de cate o zi a maturitatilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Trump a aprobat un atac asupra Iranului, dar apoi a suspendat ordinul