Bursa de la Bucuresti a inchis sesiunea de joi in crestere cu 1,1%, sustinuta de evolutia actiunile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 5% si au acoperit peste 80% din lichiditate, dupa publicarea pretului din programul de rascumparare, informeaza Mediafax.

Actiunile FP au atins joi un nou record, de 0,7995 lei, imediat dupa ce a aparut informatia ca pretul din programul de rascumparare a 4,35% din actiunile Fondului este de 1 leu/titlu, cu 34,22% peste cotatia din piata anterioara anuntului.

Ulterior, pretul a inceput sa scada usor, iar la inchiderea pietei principale titlurile Fondului au fost cotate la 0,777 lei, cu 5% peste nivelul de miercuri. Rulaj total cu aceste actiuni a fost de 38,45 milioane lei (din care 1,17 milioane lei un transfer deal).

Actiunile FP au fost suspendate joi de la tranzactionare o ora si jumatate pentru informarea investitorilor in legatura cu aprobarea programului de rascumparare. La momentul suspendarii, ora 13:25, actiunile FP se tranzactionau la un pret de 0,745 lei, in crestere cu 0,68%.

Oferta de preluare a pachetului de 4,35% se va derula in perioada 15 octombrie - 4 noiembrie si se ridica la 600 milioane lei (134,4 milioane euro). Raportat la pretul de la bursa anterior publicarii documentului de oferta, pachetul era evaluat la 447 milioane lei (100,1 milioane euro).

"Aprobarea de catre autoritati a ofertei de cumparare initiata de Fondul Proprietatea a venit ca o gura de oxigen pentru piata, in conditiile in care in ultima perioada s-a observat o stare de letargie din partea investitorilor. Aceasta veste a alimentat apetitul si totodata interesul investitorilor pentru actiunile Fondului, insa cred ca este nevoie de ceva mai mult pentru a vedea un interes asemantor si pentru restul actiunilor. Accelerarea programului de rascumparare de actiuni a fost asteptata cu interes de catre toti actionarii, ei dorind ca efectele programului sa se vada cat mai rapid in piata", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Reprezentantul Intercapital considera ca efervescenta actuala ar putea continua si in zilele urmatoare, dar nu are aceleasi asteptari pentru un termen mai lung.

"In cazul celorlalte titluri din piata, investitorii asteapta un semnal din partea pietelor mature. Cred ca acest semnal va fi transmis odata cu rezolvarea situatiei din SUA" a mai spus Muresian.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 1,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG foarte aproape de nivelul de miercuri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,64%. Indicele extins BET-XT a crescut cu 1,01%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,87%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 47,38 milioane lei (10,61 milioane lei), de peste trei ori mai mult fata de miercuri, cand rulajul a fost de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea de pe segmentul de actiuni a fost asigurata de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea, de 38,45 milioane lei.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) in oferta pentru listare au scazut cu 1,23%, la 11,22 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate transferuri in valoare cumulata de aproape 785.000 de lei.

Cotatia este cu doar 0,17% peste pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta).

Comparativ cu preturile la care micii investitori de retail (10% din actiunile din oferta) au cumparat actiunile in oferta, cotatia drepturilor de alocare la bursa este mai mare cu 8,88% si, respectiv, cu 3,27%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 136.000 de lei, fata de 298.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei de la Bucuresti, marile burse europene afisau crestere de pana la 2%, datorita semnalelor ca republicanii si democratii se apropie de un compromis pe termen scurt pentru ridicarea plafonului datoriei SUA, evitand astfel riscul de default.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri