Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,36%, intr-o piata unde majoritatea investitorilor au trecut pe pozitii de asteptare si pastreaza lichiditatile pentru oferta pe care statul o va derula pentru vanzarea unui pachet reprezentand 15% din actiunile Romgaz, scrie Mediafax.

Piata a fluctuat nesemnificativ inca din primele minute, iar in a doua parte a zilei cele mai multe actiuni au fost transferate la preturi usor sub cele de vineri. La finalul sedintei, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrau actiuni emise de doar 11 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"In principal, volumele mici sunt cauzate de apropierea ofertei publice de la Romgaz. Dupa cum bine stim, interesul pentru aceasta oferta este destul de ridicat si ma astept ca aceasta sa traga destul de multi bani din piata in perioada urmatoare", a declarat Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,38%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,58% sub sedinta precedenta.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,92%. Titlurile celor cinci SIF-uri au scazut cu 0,65% - 0,96%, iar actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 1,16%.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost si luni cele mai lichide din piata, insa tranzactiile au insumat 8,8 milioane lei, fata de peste 42 milioane lei in sedinta de vineri.

Titlurile au incheiat ziua in scadere cu 1,16%, la pretul de 0,769 lei. In precedentele doua sedinte, actiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 5,13%, in urma aprobarii data joi de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru oferta de cumparare.

"Observam o corectare a pretului actiunilor Fondului Proprietatea odata ce entuziasmul generat de anuntul ofertei de rascumparare incepe sa se tempereze. Cu toate ca oferta este foarte buna, cred ca va fi semnificativ suprasubscrisa. Prin urmare, investitorii vor incerca, probabil, sa faca o medie de vanzare undeva intre pretul din oferta si pretul din piata din acest moment", a afirmat Pasalan.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut joi cu 8%, dupa aprobarea ASF, si au ajuns aproape de 0,8 lei, pentru ca la finalul zilei sa fie pe plus cu 5%. Pragul de 0,8 lei/actiune a fost depasit in prima jumatate de ora a sedintei de vineri, cand pretul a urcat cu aproape 4,2% si a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei. La finalul zilei, titlurile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste nivelul de joi.

Unii investitori au profitat de cresterea inregistrata de actiunile Fondului si au inceput sa vanda. Ei nu au mai asteptat sa subscrie in oferta de cumparare care va incepe marti si ale careia rezultate vor fi anuntate abia peste trei saptamani.

Fondul va incepe marti o oferta prin care vrea sa rascumpere 4,35% din propriile actiuni, pachet pentru care este dispus sa plateasca 600 milioane lei (134,3 milioane euro). La aceasta oferta pot subscrie toti actionarii, iar la final administratorul FP va stabili cate actiuni vor fi cumparate de la fiecare investitor in functie de un indice care va rezulta din impartirea numarului de actiuni din oferta la numarul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vanzare. Daca oferta va fi suprasubscrisa investitorii ar putea sa vanda in aceasta operatiune doar o parte din actiunile pentru care au pus ordine.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,46%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,43% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat in total actiuni de numai 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), suma de aproape patru ori sub rulajul de vineri, de 52 milioane lei (11,7 milioane euro).

Transferurile au fost sporadice luni si pe piata unde sunt tranzactionate drepturile de alocare. Cu titlurile emise de Nuclearelectrica in oferta pentru listare au fost realizate 87 de operatiuni in valoare cumulata de 211.000 de lei, iar pretul a stagnat la 11,3 lei.

Cotatia este cu 0,9% peste pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta). Comparativ cu preturile la care micii investitori de retail (10% din actiunile din oferta) au cumparat actiunile in oferta, cotatia drepturilor de alocare la bursa este mai mare cu 4% si, respectiv, cu 9,67%.

"Ma astept ca perioada de incertitudine sa continue, iar dupa o vara in care am avut cresteri semnificative, cred ca vor fi unele episoade de corectie in urmatoarele saptamani. Cu toate acestea, cred ca trendul pozitiv va continua si ma astept la cresteri mai accentuate odata cu terminarea ofertei Romgaz si cu intoarcerea banilor in piata", a mai spus traderul de la NBG Securities Romania.

Actiunile Cemacon (CEON) au urcat cu 6,71% si au ajuns la 0,0477 lei, consemnand a doua sedinta consecutiva de crestere semnificativa, dupa ce vineri au sarit cu aproape 15%. Evolutia a fost determinata de un acord incheiat intre cei mai mari actionari ai producatorului de caramizi si in baza caruia acesti investitori urmeaza sa lanseze si o oferta de preluare a companiei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 564.000 de lei, fata de 1,6 milioane lei in sedinta de vineri.

Sistemul Bursei arata ca actiunile Armax Medias (ARAX) au urcat de 93 de ori, de la 0,06 lei la 5,605 lei, insa variatia a fost determinata in principal de cresterea valorii nominale a actiunilor de 100 de ori, de la 0,1 lei la 10 lei. Astfel, numarul de actiuni Armax Gaz a scazut de 100 de ori, iar valoarea nominala a urcat de la 0,1 lei la 10 lei.

Investitorii au transferat luni actiuni Armax Gaz de doar 7.000 de lei.

In penultima zi a ofertei pe care AdePlast o deruleaza pentru listarea la Bursa, subscrierile de pe transa mica (cu ordine de sub 500.000 de lei) au fost cu aproape 3% peste titlurile alocate. Micii investitori au cerut 2,54 milioane de actiuni, fata de 2,47 milioane de titluri, cate sunt disponibile pe transa lor. Pana luni la ora 17:00, au fost plasate in total 349 de ordine in valoare cumulata de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro).

AdePlast a lansat pe 2 octombrie o oferta in care a scos la vanzare 16,5 milioane de actiuni, reprezentand 33,3% din capitalul social majorat al companiei in urma ofertei publice de vanzare. Compania vizeaza sa atraga prin aceasta operatiune intre 57,8 milioane lei (13 milioane euro) si 66,7 milioane lei (15 milioane euro), bani pe care vrea sa ii investeasca in construirea unei noi fabrici. Marti este ultima zi a operatiunii.

Oferta se incheie cu succes daca minim 70% din actiuni sunt vandute. In acest caz, si daca actiunile sunt vandute la pretul minim, iar investitorii mici primesc discount de 3% pentru toate titlurile cumparate, atunci suma atrasa va fi de 40,5 milioane lei (9,1 milioane euro).

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in scadere cu 0,16% si, respectiv, cu 0,26%, iar piata de la Londra avansa cu 0,17%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri