Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,51%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, iar transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), SIF Oltenia (SIF5) si Impact (IMP) au ridicat rulajul la 18,6 milioane lei, informeaza Mediafax.

La fel ca in sedintele precedente, piata a fluctuat foarte usor inca de la deschidere, iar volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni. La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 500.000 de lei inregistrau actiuni emise de doar din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

"Lichiditatea destul de slaba de la BVB este cauzata de faptul ca nu exista noutati legate de emitenti. In plus, se pare ca investitorii asteapta ofertei Romgaz.Calculele privind vanzarea unor actiuni din portofolii pentru a subscrie la oferta cred ca se vor face abia dupa publicarea detaliilor operatiunii. Aceste detalii vor revigora lichiditatea pietei. In plus, comunicatele cu privire la rezultatele financiare din al treilea trimestru (in perioada 25 octombrie - 15 noiembrie - n.r.) vor conduce la cresterea volatilitatii pe anumiti emitenti", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,61%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu numai 0,1% peste sedinta precedenta.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,55%.

Fluctuatii usoare au inregistrat si cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK, care au crescut cu 0,54% si, respectiv, cu 0,25%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 18,6 milioane lei (4,2 milioane euro), suma cu aproape doua treimi peste rulajul de marti, de numai 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea de miercuri au reprezentat transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea (10,3 milioane lei, din care un deal de 4,6 milioane lei), cu titluri SIF Oltenia (2,5 milioane lei, din care doua deal-uri de 1,6 milioane lei) si operatiuni cu 2,85% din titlurile Impact (1,2 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,22%, la 0,7895 lei, si s-au apropiat usor de noul maxim istoric atins in primele minute ale sedintei de vineri, de 0,8095 lei.

Investitorii au suprasubscris cu 22% oferta de cumparare lansata marti de Fondul Proprietatea (FP) pentru rascumpararea unui pachet de 4,35% din titluri, doar din trei ordine fiind depasit cu 5% volumul de actiuni pe care FP il vizeaza in aceasta operatiune. Oferta a inceput marti, iar in primele doua zile au fost plasate 211 ordine pentru 735,6 milioane de actiuni, reprezentand 5,34% din toate titlurile Fondului, cumulat potrivit datelor din sistemul Bursei.

"Oferta de cumparare derulata de Fondul Proprietatea nu a perturbat mersul in sus al actiunii FP pe piata principala. Aceasta evolutie se datoreaza, cred, portofoliului consistent pe care il detine FP, precum si posibilelor listari viitoare ale emitentilor din respectivul portofoliu. Nu cred ca se vor putea face speculatii cumparand acum din piata si vanzand la oferta. In schimb, cei care au actiuni FP isi asuma blocarea intregului pachet in oferta, iar dupa incheierea ofertei, cei care doresc isi vor reintregi portofoliile prin cumpararea din piata", a mai spus brokerul.

Actiunile Impact au incheiat ziua la 0,22 lei, pret similar ultimei cotatii de marti si celei propusa de omul de afaceri Gheorghe Iaciu in oferta de preluare pe care a lansat-o pentru un pachet reprezentand aproape 61,7% din titlurile dezvoltatorului imobiliar. Oferta de preluare s-a incheiat miercuri.
Iaciu a cumparat marti si miercuri actiuni direct din piata 2,86% din titlurile Impact, pentru 1,2 milioane lei (280.000 de euro), potrivit unor raportari transmise bursei de intermediarul operatiunilor, casa de brokeraj Swiss Capital. Iaciu a ajuns sa detina, astfel, peste 41% din actiunile Impact.
Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica in oferta pentru listare au fost realizate, miercuri, 73 de operatiuni in valoare cumulata de 173.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,18%, la 11,27 lei.

Cotatia este cu 0,62% peste pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta). Comparativ cu preturile la care micii investitori de retail (10% din actiunile din oferta) au cumparat actiunile in oferta, cotatia drepturilor de alocare la bursa este mai mare cu 3,74% si, respectiv, cu 9,4%.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 521.000 de lei, fata de 348.000 de lei in sedinta de marti.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Londra si Frankfurt erau in crestere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,4%, in timp ce piata de la Paris era in scadere cu 0,3%. Pietele fost pe scadere pana aproape de ora 16:30, insa apoi au urmat linia burselor din SUA, investitorii mizand pe un acord in Congres pentru solutionarea datoriei SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri