Pe Bursa de la Bucuresti a luat startul marti cea mai mare oferta publica (IPO) de actiuni din istorie, producatorul de gaze naturale Romgaz (SNG) iesind in piata cu 15% din actiuni a caror valoare poate ajunge la 416 mil. euro. In Europa, si mai ales in Marea Britanie, piata IPO-urilor revine in forta, in vreme ce la nivel global ies in evidenta ofetele pe care le fac cel mai mare producator de electricitate din Noua Zeelanda si cel mai mare producator de prezervative din lume.

Statul roman vrea sa vanda un pachet minoritar de actiuni Romgaz prin intermediul Bursei de la Bucuresti dar si prin intermediul Bursei din Londra, acolo unde fondurile de investitii straine vor putea subscrie prin intermediul unor certificate globale de depozit (GDR).

Investitorii din Marea Britanie nu duc insa lipsa de oferte in aceasta perioada, aceasta piata inregistrand in 2013 cel mai ridicat ritm de crestere de la inceputul crizei. In acest an 44 de companii s-au listat la Londra reusind sa stranga de la investitori 10,7 mld. dolari, de trei ori mai mult decat in 2012.

Alte doua companii si-au anuntat luni planurile privind listarea. Este vorba de operatorul turistic Merlin Entertainments, care vrea sa vanda actiuni in valoare de 200 mil. lire sterline (235 mil. euro), si de producatorul de energie regenerabila Infinis Energy, care va face un IPO de 1 mld. lire sterline (1,17 mld. euro).

„Este o revenire a pietei IPO-urilor in ultimele sase luni si aproape ca nu trece o zi fara sa am un alt prospect pe birou”, a declarat, pentru The Wall Street Journal, Mark Westwood, administratorul Threadneedle Investments, fond de investitii britanic cu active de 83,5 mld. lire sterline.
Incurajat de cererea uriasa inregistrata la inceputul anului in cazul privatizarii Royal Mail – oferta subscrisa in doar cateva ore, guvernul britanic vrea sa mai vanda in perioada urmatoare si pachetul de 32,7% din actiunile celebrei banci Lloyds.

Cea mai mare privatizare din Noua Zeelanda, cu dedicatie pentru micii investitori

Unul dintre cele mai asteptate IPO-uri din aceasta perioada este reprezentat de privatizarea Meridian Energy, cel mai mare producator de electricitate din Noua Zeelanda. Tranzactia a fost estimata la 1,7 mld. dolari americani, aceasta fiind totodata si cea mai mare privatizare din istoria tarii.

Guvernul neozeelandez vrea sa vanda peste 70% din oferta micilor investitori locali, interesul acestora pentru oferta Meridian fiind extrem de ridicata. In Romania, transele alocate investitorilor de retail rareori depasesc 10-15% din oferta, IPO-ul Romgaz nefacand exceptie de la aceasta regula.

Micii investitori din Noua Zeelanda vor plati cel mai probabil 1,6 dolari neozeelandezi pentru o actiune Meridian, in vreme ce guvernul le va cere investitorilor institutionali un pret cuprins intre 1,5 si 1,8 dolari neozeelandezi.

Bursa din Malaezia aduce in piata cel mai mare producator de prezervative din lume

Chiar in aceasta saptamana se va finaliza si IPO-ul pe care cel mai mare producator de prezervative din lume, Karex Industries, il desfasoara pe Bursa din Malaezia. Karex este vazuta de analisti ca o alternativa pentru investitorii care vor sa aiba expunere in piata asiatica a cauciucului.

Compania opereaza intr-o piata considerata imuna la recesiune si care urca anual in medie cu 8%. Firma de cercetare Global Industry Analysts estimeaza ca piata mondiala a prezervativelor va ajunge la o valoare de 6 mld. dolari in 2015. Karex Industries are o cota de 15%.
IPO-ul Karex are loc intr-o perioada in care investitorii internationali sunt din ce in ce mai interesati de Asia de Sud-Est. De asemenea, pe Bursa din Malaezia au avut loc in acest an si doua dintre cele mai mari trei IPO-uri din lume; este vorba de ofertele Felda Holdings and IHH Healthcare, a caror valoare totala a depasit 5,4 mld. dolari.

Potrivit Bloomberg, Kuala Lumpur a ajuns in 2012 a patra cea mai mare piata de IPO-uri din lume, depasind, centre financiare precum Singapore, Hong Kong, sau Londra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri