Fondul Propietatea (FP) a bugetat pentru 2014 un profit net de 556 milioane de lei, cu 10,7% peste castigul estimat pentru acest an, care a fost revizuit in scadere, la 502,25 milioane lei, informeaza Mediafax.

Pentru acest an Fondul estimeaza un profit de 502,25 milioane lei, revizuind bugetul aprobat in AGA din noiembrie 2012, care prevedea un castig de 570,48 milioane lei pentru 2013.

Bugetul pentru anul 2014 si previziunile pentru anul 2013 au fost intocmite fara a lua in considerare impactul financiar al eventualelor modificari de portofoliu, rerspectiv achizitii, vanzari de participatii, participari la majorarile de capital ale societatilor din portofoliu.

Fondul a bugetat venituri totale de 631,91 milioane lei pentru anul viitor, cu 6,1% mai reduse fata de cele estimate pentru acest an.

Veniturile din dividende ar urma sa insumeze 619,91 miliaone lei, similare celor inregistrate pentru 2013, insa veniturile din dobanzi sunt prevazute la 12,14 milioane lei, de 2,9 ori mai mici fata de cele bugetate pentru acest an, de 36,03 milioane lei.

Reducerea semnificativa a veniturilor din dobanzi este cauzata de scaderea estimata a soldului mediu al instrumentelor pietei monetare. Soldul este de asteptat sa scada ca urmare a derularii programului de rascumparare a actiunilor proprii in 2013 si 2014 si a unui nivel mai redus al dobanzilor folosit ca ipoteza in intocmirea bugetului anului 2014.

Nivelul mediu anual al ratei dobazii pentru instrumentele pietei monetare folosit pentru intocmirea bugetului pentru anul viitor este 3%.

Totodata, bugetul prevede pentru anul viitor cheltuieli din activitatea curenta de 75,89 milioane lei, de 2,2 ori mai reduse fata de cele estimate pentru acest an, de 170,78 milioane lei. O pondere importanta din cheltuielile din acest an este reprezentata de pierderi din vanzarea participatiilor, in suma de 71,1 milioane lei.

In bugetul pentru acest an a fost inclusa si cheltuiala cu listarea secundara, care era estimata ca va fi incheiata in trimestrul al patrulea al anului 2013.

Cotarea actiunilor Fondului Proprietatea la bursa de la Varsovia a fost aprobata de actionarii FP inca din iunie 2012, insa nu s-a realizat deoarece fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si ulterior Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a definitivat reglementarile care sa permita o conexiune intre Depozitarul Central de la Bucuresti si institutia similara de la Varsovia.

"Cum nu exista un indiciu daca si cand modificarile necesare vor fi aprobate de catre ASF, pentru a nu angaja costuri suplimentare in aceasta perioada cu consortiul de consilieri, administratorul Fondului doreste sa informeze actionarii ca nu va solicita in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor care va avea loc in data de 22 noiembrie 2013, o noua extindere a autorizarii de a lista Fondul la BVV(Bursa deVarsovia, n.r)", se arata in materialel pregatite pentru AGA.

Administratorul Fondului precizeaza ca va discut cu actionarii, potentialii investitori si bancile de investitii, si ca urmare a acestor consultari va recomanda in curand cea mai potrivita optiune de crestere a valorii pentru actionari, inclusiv o potentiala schimbare a structurii ofertei si a bursei la care va avea loc listarea secundara.

Pe de alta parte, administratorul mentioneaza ca este de asteptat ca Fondul sa inlocuiasca anul viitor distributia anuala de dividende cu o returnare de capital social catre actionari.

Templeton propune actionarilor Fondului reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei. Scaderea capitalului social cu 676,9 milioane lei se va realiza prin reducerea valorii nominale a actiunilor de la 1 leu la 0,95 lei, astfel ca fiecare actionar va incasa cate 0,05 lei/actiune.

Distributiile catre actionari vor incepe in iunie 2014 si vor fi incheiate in luna septembrie.

Fondul Proprietatea are in prezent un capital social de 13,778 miliarde lei, care va fi insa diminuat cu 240,3 milioane lei, la 13,538 miliarde lei prin anularea actiunilor rascumparate in 2011. Astfel, suma de 676,9 milioane lei va fi scazuta din capitalul social care va rezulta dupa anularea actiunilor rascumparate in 2011.

In AGA, convocata pentru 22 noiembrie, actionarii vor analiza si propunerea Franklin Templeton pentru aprobarea unui nou program de rascumparare de actiuni.

Administratorul Fondului propune rascumpararea unui pachet de 252,8 milioane de titluri reprezentand 1,87% din actualul capital social (de 13,778 milioane lei) sau 10% din "valoarea capitalului social subscris la data relevanta, aplicandu-se valoarea cea mai mica dintre acestea doua, incepand de la data la care programul de rascumparare aprobat prin hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor nr. 4/25 aprilie 2012 este finalizat (sau revocat de catre actionari)".

Actiunile vor fi rascumparate la preturi care pot varia intre 0,2 lei si 1,5 lei.

Bugetul pentru anul 2014 a fost intocmit fara a lua in considerare impactul financiar al unei potentiale derulari a unui nou program de rascumparare in 2014.

Fondul a lansat in luna aprilie un program de rascumparare in care sunt vizate titluri reprezentand 8% din capitalul social si prin care a cumparat deja 2,34% din propriile actiuni, pentru care a platit 213,1 milioane lei (48,3 milioane euro). Inca 4,35% din toate actiunile FP ar putea fi achizitionate printr-o oferta de cumparare pe care Franklin Templeton o deruleaza in prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri