Pretul carburantilor la pompa s-ar putea reduce cu 4-5% in conditiile unei ieftiniri a pretului petrolului cu 8,5%, dublata de o intarire marginala de 2% a leului in raport cu dolarul, considera analistii firmei de brokeraj XTB Romania.

Estimarea ia in calcul ponderea costului cu titeiul in pretul final al combustibililor.

„Pretul petrolului ar putea scadea semnificativ pana la finalul anului daca in saptamanile urmatoare vor exista semnale clare de ridicare a sanctiunilor aplicate Iranului, iar OPEC nu va impune o reducere importanta (peste 1 milion de barili/zi) a productiei. Astfel, pretul ar putea scadea cu 7-10%, de la aproximativ 110 dolari/baril catre cotatii sub 100 dolari/baril”, spune Claudiu Cazacu (foto), analist-sef XTB Romania.

In acelasti timp, exista o serie de factori - precum continuarea politicii relaxate a Rezervei Federale, tendintele de crestere mai lenta a ofertei in raport cu cererea si semnalele pozitive din China - care pot reorienta investitorii catre cumparare, ceea ce ar determina o crestere a pretului cu 3-5%.

In ultimele luni, pretul petrolului Brent, tranzactionat la Londra, a fost influentat de tensiunile din Siria care amenintau sa degenereze intr-un conflict international, care ar fi cuprins intreg Orientul Mijlociu. Insa acordul international cu privire la distrugerea armelor chimice ale regimului de la Damasc au facut ca atmosfera sa se mai detensioneze, iar acest lucru s-a facut simtit pe pietele internationale, astfel ca pretul petrolului a scazut cu aproape 7%, de la varful de peste 117,3 dolari/baril inregistrat pe 28 august la la aproximativ 109 dolari/baril in data de 18 octombrie.

„Pietele par astfel dispuse sa ignore riscul escaladarii conflictului, lasand petrolul fara sustinere la cumparare pe argumente geopolitice. Pe de alta parte, negocierile cu Iranul in privinta programului nuclear ofera o alta supapa pentru evacuarea ”aburului” sub presiune care propulseaza activitatea cumparatorilor. Ridicarea sanctiunilor aplicate Iranului, daca s-ar produce, ar putea readuce in pietele globale aproximativ 1 milion de barili/zi. Desi viteza redresarii ofertei depinde de modul in care au fost conservate campurile petrolifere, estimarile curente sunt optimiste, putand inclina balanta investitorilor spre modul de vanzare”, mentioneaza Claudiu Cazacu.

Chiar si fara un acord asupra ridicarii sanctiunilor aplicate Iranului, tendinta curenta a ofertei pune presiune pe preturi: productia in crestere in SUA a convins Agentia Internationala pentru Energie (IEA) sa estimeze avansul productiei in afara statelor OPEC la 1,1 mil. barili/zi in 2013. Prognoza pentru 2014 a sporirii ofertei este de 1,7 mil. barili/zi, aproape de un nivel record. Oferta totala este trasa insa in jos de statele membre OPEC, care nu elibereaza productia pe pietele internationale, in incercarea de a controla preturile. Cererea estimata de IEA este de 91 mil. barili/zi, cu 1 mil. barili/zi peste anul anterior, si ar urma sa accelereze cu 1,1 mil. barili/zi in 2014. Fortele care se desfasoara in prezent vor aduce pe termen lung o diminuare a puterii OPEC de a influenta preturile din piata. Cartelul se intalneste pe 4 decembrie la Viena pentru a decide nivelul productiei, estimata a ramane neschimbata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri