Analistii casei de brokeraj Tradeville considera ca oferta prin care statul roman listeaza pe Bursa 15% din actiunile Romgaz se va vinde la un pret apropiat limitei inferioare, de 24 de lei. Acestia au dat insa un pret tinta de 28,8 lei pe 12 luni, valoare care indica un potential de crestere cu 20%.

Statul vrea sa vanda actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei si 1,85 miliarde lei, titlurile urmand sa fie oferite atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.

“Plecand de la estimarea dividendelor pe care Romgaz le-ar putea distribui in anii urmatori, am calculat valoarea intrinseca a actiunilor SNG la 25.7 RON, ceea ce ne indreptateste sa urmarim un pret tinta de 28.8 RON pe un orizont de 12 luni . Data fiind marimea ofertei, este posibil ca gradul de suprasubscriere sa fie mai redus decat in IPO-ul Nuclearelectrica, ceea ce ar implica un pret final in apropierea limitei inferioare de 24 RON”, se mentioneaza intr-un raport de analiza Tradeville, semnat de Ovidiu Dumitrescu si Georgiana Androne.

Analistii casei de brokeraj se asteapta la un randament de al dividendelor Romgaz cifrat la 12,3% avand in vedere pretul minim din oferta.
Cu o productie de 5.66 miliarde metri cubi de gaze naturale anul trecut, compania acopera 41.7% din necesarul de consum din Romania. Potrivit consultantului independent DeGolyer&MacNaughton, Romgaz detinea la 30 iunie 2013 rezerve nete de 62.1 miliarde cubi, care i-ar asigura productia pe urmatorii 11 ani, precum si rezerve probabile de 14 miliarde metri cubi.

Investitia in actiunile Romgaz este un pariu direct pe liberalizarea pietei gazelor din Romania. Liberalizarea presupune scumpirea gazelor cu 160% pana in 2019

De asemenea, compania a semnat acorduri petroliere si parteneriate pentru explorarea unor perimetre on-shore din Romania, Slovacia si Polonia, avand o rata traditionala de succes de 66% pentru explorarile finalizate. Activitatii de productie i se adauga importul si inmagazinarea subterana a gazelor naturale, pe segmentul din urma Romgaz fiind cel mai mare operator local, cu o cota de piata de 90% in 2012.

“Investitia in actiunile Romgaz este un pariu direct pe liberalizarea pietei gazelor din Romania, proces menit sa alinieze pretul gazelor produse intern la costul celor importate, in acord cu cerintele Fondului Monetar International. Liberalizarea presupune scumpirea gazelor cu 160% pana in 2019, potrivit unor calendare defalcate pentru consumatorii industriali, respectiv casnici si producatori de energie, fapt care poate compensa cu usurinta tendinta descendenta pe care s-au inscris productia si consumul de gaze in ultimii ani”, spun analistii Tradeville.

Acestia caracterizeaza situatia financiara a companiei ca fiind “deosebit de buna” multumita stabilizarii productiei in ultimii ani (la o scadere medie a nuala de 0.8% in 2008-2012, fata de -8.2% in 1990-2002) si controlului riguros al cheltuielilor operationale, care au condus la marje nete de profitabilitate in crestere, pana la aproximativ 29% in 2012.

La capitolul riscuri, Tradeville subliniaza posibilitatea existentei unor intarzieri in calendarul de liberalizare - dincolo de derogarile permise de Comisia Europeana, esecul sistematic in explorarea perimetrelor si negocierea unor redevente profund nefavorabile producatorilor de gaze (vezi tabelul 2). Nu in ultimul rand, desi listarea la BVB va creste transparenta in raportare, statul isi va pastra controlul asupra Romgaz, existand riscul unor decizii dezavantajoase pentru companie, cum au fost donatia de 400 mil. lei catre buget din 2010.

“Totusi, consideram ca fundamentele solide, cuplate cu oportunitatea oferita de liberalizarea pietei de gaze, vor crea o perceptie pozitiva din partea investitorilor si vor sustine cotatia SNG pe parcursul primelor sedinte de tranzactionare, fapt care poate fi speculat in mod oportun indeosebi prin subscrierea in primele zile din oferta”, se concluzioneaza in raportul de analiza Tradeville.

Sursa tabel: Tradeville

Sursa foto: Romgaz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri