Luni, in ultima zi in care investitorii mai puteau subscrie actiuni cu discount 5% in oferta publica initiala (IPO) facuta de Romgaz, am facut un scurt tur al bancilor care distribuie titlurile producatorului de gaze naturale. La fata locului, cateva persoane interesate sa subscrie, unitati bancare in care nimic nu iti aminteste ca zilele aceasta se desfasoara cel mai mare IPO din istoria Romaniei, dar si bancheri care invatau sa completeze ordinele de subscriere cu manualul in mana.

Prima oprire, o unitate Raiffeisen de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, aproape de centrul Capitalei. Peste tot pliante prin care sunt promovate ofertele de creditare sau cardurile bancii, nimic despre bursa, piata de capital, actiuni sau Romgaz.

Intreb despre oferta pe care statul a inceput-o saptamana trecuta, pe 22 noiembrie, insa din spatele ghiseului sunt intampinat cu o alta intrebare: “Pai nu s-a terminat?”. Dupa cateva secunde de uimire insist si incerc sa conving functionarul ca oferta ar trebui sa se inchida abia joi, 31 octombrie. In cele din urma un alt angajat Raiffeisen cu ceva mai multe cunostinte intervine si clarifica situatia.

“Inca mai puteti subscrie. Aveti cont la noi? Nu? Trimiteti banii in acest cont, apoi sunati la acest numar si vi se va explica ce trebuie sa faceti mai departe”. Ies din banca nemultumit de informatiile minime, si initial gresite, care mi s-au oferit despre oferta si ma gandesc cate persoane obisnuite, fara prea multe cunostinte despre piata de capital, ar fi renuntat chiar in acel moment la ideea de a cumpara actiuni sau de a deveni investitor pe bursa.

Din fericire bancherii din celelalte unitati Raiffeisen si BCR vizitate au fost mult mai dispusi sa ofere detalii despre oferta, chiar daca de fiecare data a fost evident ca nu vorbeau depre o operatiune ale carei detalii sa le stie perfect. Intr-un fel nici nu pot fi criticati prea dur pentru acest lucru, avand in vedere raritatea extrema pe care IPO-urile au avut-o in ultimii cinci ani pe Bursa de la Bucuresti (BVB).

La o alta unitate Raiffeisen, o pensionara incepe sa puna intrebari cand aude discutia despre actiunile Romgaz:

“Se dau din nou actiuni la societatile de stat?”, intreaba ea.

“Da doamna, dar de data aceasta trebuie platite” o lamureste consultantul bancii, care face evident referire la programul de privatizare in masa din anii ’90, cand milioane de romani au primit gratuit actiuni in companiile de stat. Printre acestia s-a aflat si doamna Rodica V., in varsta de 66 de ani.

“O parte din actiuni le-am vandut si o parte le-am dat copiilor. Nu am auzit pana acum despre oferta Romgaz. Eu n-as mai cumpara cumpara actiuni acum; la varsta mea prefer sa nu ma complic si sa imi tin economiile in depozite. Pentru cei tineri in schimb cred ca actiunile Romgaz ar fi potrivite, daca si pretul este bun”, mentioneaza pensionara.

In cele din urma ma opresc intr-o unitate BCR. Nici aici nu vad vreo brosura in care sa fie promovata oferta Romgaz, dar totusi pe un perete poate fi observat un afis de promovare al Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din Romania. De asemenea, printre pliantele cu oferte de credite gasesc si un caiet de 12 pagini prin care sunt promovate serviciile de brokaraj pe Bursa de la Bucuresti ale BCR.

O consultanta a bancii imi spune cateva detalii despre oferta: “O actiune costa 32 lei si trebuie sa cumparati cel putin 100, plata cash sau prin transfer bancar. Mai aveti timp sa subscrieti pana joi, insa doar astazi mai aveti discount 5%”.

Incepe sa completeze actele necesare, aruncand din cand in cand o privire intr-un manual de instructiune pentru completarea formularelor de subscriere pe care l-a scos de sub birou.

“De cand a inceput oferta, am avut 2-3 persoane care au venit sa subscrie in aceasta unitate. Nu este ceva ce facem foarte des”, spune ea, dupa care imi explica faptul ca in unitatile bancilor se prezinta in general doar persoanele care vor sa subscrie in oferta, dar care nu au mai tranzactionat pe bursa.

Investitorii deja prezenti pe BVB au preferat sa subscrie direct prin intermediul firmelor de brokeraj cu care lucrau deja.

Actiunile Romgaz sunt distribuite prin intermediul unitatilor Raiffeisen, BCR, la sediul casei de brokeraj Intercapital Invest (subcontractor al ofertei), dar si prin intermediul majoritatii firmelor de brokeraj care opereaza pe Bursa. O lista completa a firmelor autorizate poate sa fie gasita aici.

Dupa mine se afla Cristian P., singura persoana pe care am intalnit-o ieri in unitatile bancare venita sa subscrie in oferta Romgaz.

Daca nu citeam presa economica nu aveam de unde sa stiu despre oferta Romgaz. In TV si presa generalista cu greu vezi altceva in afara de politica si fotbal. Cred ca daca mai lucrau la promovare puteau sa atraga mult mai multi romani obisnuiti la aceasta oferta. De ce cumpar Romgaz? Ca sa fac bani si intr-un fel pentru a ma proteja de scumpirea gazelor in urmatorii ani. Din acelasi motiv ma gandesc sa cumpar si Petrom”, imi explica el.

Investitorul in varsta de 30 de ani imi spune ca pana acum nu a mai avut niciun plasament pe Bursa din cauza ca mereu i s-a parut prea complicat in raport cu eventualele beneficii.

“La Romgaz situatia mi se pare diferita, adica chiar cred ca pot castiga niste bani pe termen lung. Daca vor scadea in prima zi pe Bursa, nu voi renunta la actiuni pentru ca imi este imposibil de crezut ca o companie precum Romgaz poate sa isi reduca valoarea in urmatorii 3-5 ani”, adauga el.

Citeste si:

    Micii investitori au pus pe masa de doua ori mai multi bani decat actiunile scoase la vanzare. Brokerii: Este clar cel mai mare flux de investitori noi pe care il vedem in ultimii ani

    Micii investitori plasasera la mijlocul zilei de luni ordine de subscriere pentru aproape 17 milioane de actiuni Romgaz, de aproape doua ori mai mult decat statul le-a rezervat acestora in oferta. Valoarea ordinelor trimise de investitorii de retail ajungea astfel la 544 mil. lei (122,5 mil. euro).

    Romgaz a reusit sa dea incredere si persoanelor care nu investeau pana acum pe Bursa.

    “Este o situatie incomparabila cu alte oferte care au fost anul acesta si anul trecut. Romgaz a reusit sa dea incredere si persoanelor care nu investeau pana acum pe Bursa, iar din acest motiv vedem un numar mai mare de investitori noi care vin sa subscrie. Ce am vazut este clar un record, cu mentiunea ca pana acum nu am mai prea avut astfel de oferte, deci asa-zisul record era usor de doborat”, spune Alin Brendea, directorul general adjunct al societatii de intermediere Prime Transaction

    Citeste si:

      Brokerul estimeaza ca oferta va inregistra ordine de subscriere a caror valoare va fi de trei ori mai mare decat cea a titlurilor rezervate investitorilor de retail.

      “De maine (n.red. marti) discountul va fi de 3% in loc de 5%, asa ca interesul se va reduce pe transa mica alocata investitorilor persoane fizice. Probabil in ultimele zile vor mai fi ceva subscrieri importante pe transa mare alocata persoanelor fizice, unde se plaseaza ordine pentru mai mult de 10.000 de actiuni, pentru ca in acest caz investitorii vor sa aiba banii blocati un timp cat mai scurt”, adauga Brendea.

      Statul roman vrea sa vanda pe bursele din Bucuresti si Londra 8,67 milioane de actiuni ale producatorului de gaze naturale Romgaz (15% din capital). Un total de 15% dintre acestea sunt rezervate investitorilor mici, in vreme ce investitorilor institutionali le sunt alocate actiunile ramase.

      Romgaz este cea mai profitabila companie romaneasca de stat, in 2012 producatorul inregistrand un castig net de 1,1 miliarde lei (247 milioane euro).

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri