Oportunitatile de investitii si pentru dezvoltarea unor afaceri din Romania s-au schimbat complet dupa anul 2000, insa din pacate foarte putine fonduri de venture capital au mai ramas in piata locala dupa criza din ultimii ani, a declarat Cornel Marian, omul care administreaza investitiile fondului suedez Oresa Ventures, in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street difuzata de Radio Lynx.

“Sunt foarte multe active interesante in care se merita investit acum. Pentru un antreprenor care incepe astazi o afacere sunt mult mai multe oportunitati decat in anii ’90. Aproape ca vorbim de investitii intr-o alta tara. Din pacate nu prea mai sunt fonduri de venture capital in piata locala. Pe vremuri eram 4 – 5 care ne uitam pe zona de venture, insa acum doar noi si 3TS-ul mai suntem destul de activi”, spune Cornel Marian.

3TS Capital Partners administreaza fonduri de peste 300 de milioane de euro, printre investitori aflandu-se Cisco, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Fondul European de Investitii (FEI).

Fondurile de private equity au realizat doar doua tranzactii in Romania in primele noua luni ale anului, mai multe decat in Ungaria si Rusia (cate o tranzactie), dar mai putine decat in Cehia (5) si Polonia (8), potrivit datelor Ernst&Young (E&Y).

Fondul de private equity Oresa Ventures a facut investitii in ultimii ani in companii precum Flanco, Somaco, Fabryo, Kiwi Finance, La Fantana sau Credisson.

Ambitia noastra este sa facem una sau doua investitii in fiecare an, fiecare in valoare de 10-15 milioane de euro. Este un obiectiv pe care il vizam si in 2013

“Ambitia noastra este sa facem una sau doua investitii in fiecare an, fiecare in valoare de 10-15 milioane de euro. Este un obiectiv pe care il vizam si in 2013. Din 1997, cand am deschis biroul in Romania, am investit 150 milioane de euro in Romania”, mentioneaza reprezentantul Oresa Ventures.
Fondul suedez are in prezent trei sectoare preferate in care cauta oportunitati: materiale de constructii, business services si servicii financiare.

“In primii 2-3 ani de criza am vrut sa ne asiguram ca societatile si companiile in care investim au indeajuns de multe lichiditati; ne-am concentrat pe taierea costurilor si a trebuit sa aducem si bani de-acasa in cateva companii. In ultimii doi ani am iesit insa la achizitii, vizand consolidarea pozitiilor in pietele in care activam”, spune Cornel Marian, care subliniaza totodata ca asteptarile proprietarilor de companii in privinta preturile cerute pe diverse pachete de actiuni nu au atins inca nivelul minim.

“Inca este greu sa stai sa discuti cu un antreprenor despre valoarea pe care compania lui o va avea peste cinci ani. Totusi daca exista dorinta si nevoie de finantare din partea unui antreprenor, deal-uri se pot face in prezent”, adauga el.

Managerul Oresa Ventures este trainer in cadrul Atelierelor de Antreprenoriat, un proiect RBL. Vom oferi trei burse pentru antreprenorii aflati la inceput de drum.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri