Bursa a crescut usor pentru a sasea sedinta consecutiv si a incheiat aproape de maximul ultimilor doi ani si trei luni, intr-o piata unde rulajele au continuat sa fie ridicate, datorita ordinelor de cumparare plasate in special pentru actiunile de regula lichide, scrie Mediafax.

Piata a deschis ziua in crestere usoara, iar in jurul orei 11:30 indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cu 0,9% si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si trei luni.

Ritmul a incetinit, ulterior, astfel ca la inchiderea pietei principale indicele era pe plus cu 0,63%.

Investitorii au vizat cu precadere actiunile de regula lichide, precum SIF-urile si Fondul Proprietatea, companiile din sectorul energetic (OMV Petrom, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica), dar si din sectorul bancar (BRD si Banca Transilvania).

"Dupa listarea Nuclearelectrica s-a observat ca majoritatea resurselor disponibile in piata au asteptat oferta Romgaz, perioada dintre cele doua operatiunii fiind marcata de volume de tranzactionare mici si, mai degraba, de o evolutie laterala a actiunilor principalelor companii listate la BVB. In acelasi timp, zilele premergatoare IPO-ului Romgaz au consemnat o valorificare a altor participatii in scopul eliberarii de bani pentru oferta. Astfel, s-a creat o fereastra pentru investitorii care au fost atrasi de celelalte oportunitati. De la finalul saptamanii trecute cumparatorii si-au facut mult mai simtita prezenta in piata, fapt intarit si de volumele de luni, cand au fost eliberate sumele blocate in oferta Romgaz", a declarat Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

El crede ca o parte din investitorii care au redevenit interesati de bursa sau persoanele care au facut primul pas pe piata de capital odata cu oferta Romgaz vor incepe sa cumpere si alte titluri.

"In lipsa unor evenimente negative la nivel global, luam in calcul o continuare a evolutiei actuale si credem ca piata locala de capital ar putea performa in urmatoarele luni. Potentialul acestei evolutii ne-a fost confirmat de indicele BET, care a depasit un nivel important de rezistenta si a stabilit un nou maxim pentru ultimii cinci ani, cat si o performanta de peste 25% in ultimele 12 luni", a mai spus Gherghe.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut in primele doua ore ale sedintei de marti cu aproape 1% si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

La inchiderea pietei principale, indicele BET a fost in crestere cu 0,64%.

Totodata, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,01% peste ziua precedenta.

Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,13% sub ziua precedenta. Titlurile a patru dintre SIF-uri au scazut cu pana la 0,32%, actiunile SIF Moldova au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, iar titlurile Fondului Proprietatea au stagnat.

In precedentele cinci sedinte, indicele BET-FI a avansat cu 5,56%, ritmul fiind mai vizibil vineri si luni, cand actiunile SIF-urilor au urcat cu 3,3% - 5%, iar titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,9%.

In prima ora a sedintei de marti, actiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric, de 0,8115 lei/titlu. Pretul este cu 47,7% peste ultima cotatie de anul trecut, de 0,5495 lei. Aceste titluri au incheiat sedinta de marti in stagnare, la 0,805 lei.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au avansat cu 0,45% si, respectiv, cu 0,65%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 35,8 milioane lei (8 milioane euro), cu o treime sub rulajul de luni, de 52,3 milioane lei (11,8 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea de marti a fost asigurata de transferuri cu actiunilor Fondului Proprietatea (11,8 milioane lei), OMV Petrom (6,9 milioane lei, din care un deal de 717.000 de lei) si Transelectrica (4,5 milioane lei).

In oferta de rascumparare de la Fondul Proprietatea, investitorii au plasat pana marti 988 de ordine prin care au fost puse in vanzare 2,755 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisa de 4,6 ori. Fondul Proprietatea vrea sa rascumpere 600 milioane de actiuni, pentru care este dispus sa plateasca 600 milioane lei (135 milioane euro).

Operatiunea se va incheia pe 14 noiembrie, iar titlurile vor fi cumparate la pretul de 1 leu/actiune, respectiv cu 19,5% peste cotatia la care actiunile FP au incheiat sedinta de marti, de 0,805 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat marti si actiunile Nuclearelectrica (1,9 milioane lei, inclusiv un deal de 406.000 de lei), BRD (1,6 milioane lei, din care un deal de 554.000 de lei), SIF Transilvania (1,7 milioane lei), Transgaz (1,5 milioane lei) si SIF Oltenia (1,5 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat in total actiuni de aproape 2,3 milioane lei, fata de 754.000 de lei in sedinta precedenta. Aproape 80% din rulajul de marti au reprezentat un deal cu 2,1% din titlurile Upet Targoviste (1 milion de lei) si transferuri cu 4,1% din titlurile firmei Univers Ramnicu Valcea (793.000 de lei).

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,1%, dupa reducerea estimarilor privind cresterea economica a zonei euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri