Bursa a scazut cu 1,37%, intr-o piata unde actiunile OMV Petrom (SNP) au coborat cu 5,59%, dupa ce in piata au aparut informatii ca un investitor vrea sa vanda 0,81% din actiunile companiei, iar titlurile Romgaz (SNG) au scazut cu 0,58%.

Actiunile OMV Petrom au fost pe minus, cu 1,63%, inca de la deschiderea sedintei, iar dupa prima jumatate de ora scaderea s-a accentuat la peste 4%. Corectia a venit dupa aparitia unor informatii in piata de capital potrivit carora un investitor vrea sa vanda un 0,81% din titlurile OMV Petrom, pachetul fiind evaluat pe bursa la 210,2 milioane lei (47,1 milioane euro).

Initial, mai multi brokeri au crezut ca pachetul de actiuni OMV Petrom (460 milioane de actiuni) a fost scos la vanzare de Fondul Proprietatea, insa ulterior informatiile nu au fost confirmate intrucat FP nu a anuntat aceasta operatiune, desi ea a inceput miercuri.
"Nu dorim sa comentam speculatiile din piata. Daca si cand vom avea de facut orice fel de anunturi, vom face acest lucru pentru intreaga piata in conditiile obisnuite de pana acum", a afirmat managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, contactat de Mediafax.

Cel mai mic pret platit miercuri pentru actiunile OMV Petrom a fost inregistrat la scurt timp dupa ora 15:10, cand au fost transferate titluri la 0,45 lei, cu 5,82% sub nivelul de marti. La inchiderea pietei principale, actiunile OMV Petrom erau in scadere cu 5,59%, la pretul de 0,4511 lei.

Cu aceste titluri au fost efectuate 1.819 transferuri, in valoare cumulata de 16,8 milioane lei (3,7 milioane euro).

"Actiunea OMV Petrom a fost vedeta sedintei atat prin spectrul variatiei de pret, cat si a volumului de tranzactionare. Acestea au fost generate de zvonurile care au circulat in piata referitor la vanzarea unui pachet semnificativ de actiuni de catre unul din actionarii mai importanti ai companiei. Interesant este ca aceste vanzari vin in urma unor rezultate exceptionale ale OMV Petrom pentru primele noua luni din acest an", a declarat pentru Mediafax directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod.

El aminteste ca in tranzactii asemanatoare realizate anterior, in care actiunile au fost vandute la un pret mai mic decat cel de la bursa, unii investitori au vrut sa marcheze repede profitul, astfel ca pretul din piata a scazut in ziua dupa raportarea vanzarii pachetului mare.

"Investitorii se asteptau ca Fondul Proprietatea sa fie un candidat serios, o eventuala vanzare de actiuni OMV Petrom putand alimenta disponibilitatile banesti necesare micsorarii capitalului social si un nou program de rascumparare de actiuni din piata.

Parerea mea este ca vanzatorul acestui pachet este BERD, mai ales ca valoarea este destul de apropiata de cea a actiunilor cumparate la Romgaz", a afirmat Tod.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat ziua la pretul de 0,789 lei, cu 0,32% peste sedinta precedenta. Cu aceste titluri au fost realizate 602 tranzactii, in suma de 23,7 milioane lei (5,3 milioane euro).

Cu o zi inaintea incheierii ofertei prin care Fondul Proprietatea vrea sa rascumpere 4,35% din propriile actiuni, in sistemul bursei erau inregistrate 2.419 ordine prin care sunt puse in vanzare 5,09 miliarde de titluri. Oferta este suprasubscrisa, astfel, de aproape 8,5 ori. Volumul de actiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere reprezinta 36,94% din toate titlurile FP.

Doar miercuri au fost plasate 518 ordine pentru 1,166 miliarde de actiuni (8,46% din titlurile FP). Brokerii se asteptau ca in ultimele zile ale operatiunii sa fie plasate ordine pentru volume foarte mari de actiuni Fondul Proprietatea.

Operatiunea se incheie joi, iar la final administratorul Fondului, compania americana Franklin Templeton, va stabili cate actiuni va cumpara de la fiecare investitor in functie de un indice rezultat din impartirea numarului de titluri vizate la volumul pentru care au fost plasate ordine de vanzare.

Fondul vrea sa rascumpere 600 milioane de actiuni, pentru care este dispus sa plateasca 600 milioane lei (134,5 milioane euro). Titlurile vor fi cumparate la pretul de 1 leu/actiune, respectiv cu 21,1% peste cotatia la care actiunile FP au incheiat sedinta de miercuri, de 0,789 lei.

Actiunile Romgaz au continuat sa fie cele mai lichide din piata, investitorii transferand titluri in valoare cumulata de 30 milioane lei (6,7 milioane euro). Cotatia acestor titluri a scazut cu 0,58%, la 34,3 lei, dupa ce luni a urcat cu 15% peste pretul din oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile companiei.

Cotatia Romgaz este cu 20,35% peste pretul din oferta. Nivelul este, totodata, cu 14,33% si, respectiv, cu 17,87% peste preturile la care investitorii de retail au cumparat actiunile cu discount (3% si 5%).

Majoritatea titlurilor din oferta au fost vandute la pretul de 30 lei/actiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de actiuni) au cumparat titlurile la 28,5 lei si, respectiv, la 29,1 lei.

"Actiunile Romgaz continua sa inregistreze volume bune de tranzactionare. Sa speram ca nu va fi ca in cazul titlurilor Nuclearelectrica, unde minunea nu a tinut nici macar trei zile. La Londra, cel putin pana la inchiderea pietei principale de la Bucuresti, volumul de GDR-uri era mic. Probabil ca multi dintre investitorii care au cumparat in cadrul ofertei pentru ratiuni speculative au marcat profitul, iar cei care au incredere in performantele viitoare ale acestei companii au avut ocazia sa cumpere actiuni", a afirmat brokerul de la Rombell Securities.

Volumul de actiuni Romgaz transferate miercuri la BVB reprezinta 1,51% din titlurile vandute de stat in oferta si 0,22% din capitalul social al companiei.

Investitorii au transferat marti, in ziua listarii Romgaz, actiuni reprezentand 4,61% din titlurile vandute in oferta si 0,69% din capitalul social al companiei, pentru 92,5 milioane lei (20,7 milioane euro).

Concomitent cu listarea actiunilor Romgaz la BVB, pe bursa de la Londra au fost cotate certificatele de depozit (GDR-uri) prin care au fost vandute actiuni reprezentand aproape 35% din actiunile Romgaz din oferta. Fiecarui certificat de depozit ii corespunde cate o actiune Romgaz.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pe bursa de la Londra erau transferate 571.927 de certificate, cu mult sub rulajul de marti (4,552 milioane de GDR-uri, pentru aproximativ 47,7 milioane dolari - 158 milioane lei). La momentul respectiv, certificatele de depozit Romgaz erau cotate la 10,31 dolari (34,3 lei), cu 0,86% sub inchiderea de marti, de 10,4 dolari (34,6 lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, a incheiat sedinta in scadere cu 1,73%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,51% sub ziua precedenta.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,51%.

Indicele extins BET-XT a coborat cu 1,48%, iar indicele extins BET-BK a scazut cu 0,93%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Rulajul pietei, de 76,4 milioane lei (17,1 milioane euro), este cu 42% sub cel de marti, de 108,5 milioane lei (24,3 milioane euro). Mai mult de 90% din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de transferurile cu actiunile Romgaz (30 milioane lei), Fondul Proprietatea (23,7 milioane lei) si OMV Petrom (16,8 milioane lei)

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au cumulat 221.000 de lei, fata de 1 milion de lei in sedinta anterioara.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri