Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, a vandut 1% din actiunile FP, in cadrul ofertei de cumparare derulata de Fondul Proprietatea, pachet pentru care incaseaza 139 milioane lei (31,2 milioane euro), scrie Mediafax.

Elliott Associates a vandut actiunile prin intermediul Manchester Securities Corp si Beresford Energy Corp, potrivit unor raportari transmise, luni, Bursei de casa ceha de brokeraj Wood&Company, unul dintre intermediarii ofertei.

Manchester Securities Corp a vandut 124,7 milioane de actiuni, pentru 124,7 milioane lei (28 milioane euro), iar Beresford Energy Corp a vandut 14,3 milioane de actiuni, pentru care incaseaza 14,3 milioane lei (3,2 milioane euro).

In urma tranzactiilor, participatia Elliott Associates ar urma sa scada la putin peste 17% din actiunile Fondului Proprietatea. Anterior, fondul de hedging detinea actiuni reprezentand peste 18% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

Al doilea cel mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, care inaintea ofertei de cumparare derulata de FP avea putin peste 5% din capitalul Fondului.

Compania de administrare a investitiilor City of London avea 4,87% din actiuni inaintea ofertei.

Morgan Stanley si City of London nu au anuntat pana la acest moment daca au vandut actiuni in cadrul ofertei derulata de Fondul Proprietatea.

FP a derulat in perioada 15 octombrie - 14 noiembrie o oferta prin care a rascumparat 4,35% din propriile actiuni, la un pret de 1 leu/titlu, si pentru care a platit 600 milioane lei (134,8 milioane euro). Cotatia este cu 20% peste ultimul pret de vineri al actiunilor Fondului Proprietatea, de 0,8 lei/titlu.

In cadrul ofertei, investitorii au plasat in total 3.384 de ordine de subscriere pentru pachete reprezentand cumulat 76,34% din actiunile Fondului Proprietatea. Oferta a fost suprasubscrisa, astfel, de 17,5 ori, iar volumul de actiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere a reprezentat 76,34% din toate titlurile FP. Avand in vedere suprasubscrierea ridicata, fiecare investitor a vandut 5,7% din actiunile puse la vanzare in aceasta operatiune.

Rezultatele ofertei au fost inregistrate luni in sistemul BVB inaintea deschiderii sedintei bursiere de luni.

Cotatia actiunilor FP a stagnat la 0,8 lei/titlu in sedinta de luni, iar la acest pret capitalizarea bursiera a companiei este de 11,022 miliarde lei (2,479 miliarde euro).

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri