Bursa de la Bucuresti a crescut marti cu 0,76%, intr-o piata al carui rulaj a fost asigurat in principal de cateva actiuni lichide si unde investitorii au ridicat pretul titlurilor Fondului Proprietatea (FP) la un nou maxim istoric, scrie Mediafax.

Actiunile Fondului Proprietatea au fluctuat foarte usor in prima jumatate de ora de tranzactionare dupa care au inceput sa se indrepte spre recordul atins in sedinta din 7 noiembrie, cand unele operatiuni au fost realizate la 0,8165 lei/titlu.

In jurul orei 12:25 actiunile Fondului au stabilit un nou record, fiind tranzactionate la 0,817 lei, insa dupa ora 13:00 ritmul de crestere a incetinit, iar pretul a revenit spre 0,81 lei/actiune.

Seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, considera ca evolutia actiunilor Fondului Proprietatea este sustinuta pe termen scurt de programul de rascumparare si de intentia reducerii capitalului social si distribuirea banilor catre actionari (aproape 677 milioane lei).

"Rascumpararea de actiuni este de asteptat sa devina o caracteristica permanenta. In cazul distributiilor de cash prin reducerea capitalului social, ramane de vazut daca aceasta metoda de remunerare a actionarilor va fi aprobata de ASF, astfel incat sa devina efectiv un instrument de natura sa sustina cotatiile actiunilor FP. Cu alte cuvinte, investitorii mizeaza pe faptul ca Franklin Templeton va fi presat sa tina preturile actiunilor Fondul Proprietatea cat mai sus posibil si, astfel, nu se vor inregistra pierderi de capital, chiar daca potentialul de crestere fundamental al titlurilor FP este limitat pe termen scurt", a declarat Caruntu.

Totodata, el crede ca pe termen de cativa ani potentialul fundamental de crestere al actiunilor Fondului Proprietatea se bazeaza pe liberalizarea pietei de energie, care ar sustine cresterea substantiala a profitabilitatii producatorilor de gaze si electricitate pana in 2019, care au o pondere importanta in portofoliul Fondului.

"Un impact substantial s-a vazut in acest an la Nuclearelectrica, unde a fost doar un prim pas. Ca atare, exista argumente pentru cresteri limitate pe termen scurt pentru actiunile FP, sustinute de programul de rascumparare si eventual de distributii de cash, dar materializarea potentialului de crestere al actiunii pe termen lung este legat de derularea programului de liberalizare a pietei de energie si practici manageriale transparente si de guvernanta corporatista in cadrul companiilor importante din portofoliu", a adaugat Caruntu

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat ziua la 0,813 lei, pret cu 1,63% peste cel de luni. Investitorii au realizat de tranzactii cu actiunile FP in valoare cumulata de 19,3 milioane lei (4,3 milioane euro). Suma reprezinta mai mult de jumatate din lichiditatea pietei, de 36 milioane lei (8,1 milioane euro).

Rulajul bursei este cu 26% sub cel din ziua anterioara, de 48,7 milioane lei (aproape 11 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,94%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,5% peste nivelul de luni.

In acelasi timp, indicele BET-FI, care include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,96%. Titlurile a patru SIF-uri au crescut cu 0,48% - 1,23%, actiunile SIF Oltenia au stagnat, iar titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,63%.

Cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK, au crescut cu 0,87% si, respectiv, cu 0,42%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,06%, la 1,434 lei, in cadrul unor transferuri de 1,4 milioane lei.

Banca a anuntat luni seara ca vrea sa rascumpere 0,04% din actiuni, pachet evaluat la 1,4 milioane lei (322.000 de euro) si pentru care ar putea plati cel mult 2 milioane lei (450.000 de euro), titlurile urmand sa fie distribuite salariatilor intr-un program de fidelizare.

Actiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,15%, la 34,45 lei, pe un rulaj de 3,2 milioane lei.

Cotatia este cu 14,83% peste pretul din oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile producatorului de gaze naturale. Cotatia este, totodata, cu 18,38% si, respectiv, cu 20,88% peste preturile la care investitorii de retail au cumparat actiunile cu discount (3% si 5%). Majoritatea titlurilor din oferta au fost vandute la pretul de 30 lei/actiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de actiuni) au cumparat titlurile la 28,5 lei si, respectiv, la 29,1 lei.

Pe bursa de la Bucuresti au fost transferate 93.557 de actiuni Romgaz, iar la inchiderea pietei principale de la BVB, la bursa de la Londra erau transferate 41.811 certificate de depozit (GDR). Unui certificat de depozit ii corespunde o actiune Romgaz.

Pe piata de la Londra, pretul a crescut cu 1,5%, la 10,5 dolari (34,55 lei).

"Cred ca actiunile principale de la BVB, in frunte cu OMV Petrom si FP, au inca potential de crestere prin prisma indicatiilor oferite privind un randament net al dividendului de 3-4%, in conditiile in care exista perspective clare ca dobanzile vor sta in urmatorul an sub 4%. Randamentul dividendului este cel mai important instrument de descoperire al actiunilor cu potential sustenabil de crestere pe termen mediu/lung. In acest sens, investitorii trebuie doar sa isi raspunda la doua intrebari: 1) daca societatile respective au o profitabilitate stabila sau chiar in crestere; si 2) daca politica de dividende este la randul sau stabila. Cred ca BVB, prin intermediul principalelor companii listate, la care s-ar adauga anul viitor Hidroelectrica, poate oferi investitorilor argumente de expunere pe termen lung in contextul impactului liberalizarii pietei de energie si al unei predictibilitati privind politica de dividende sustinuta chiar de guvern", a mai spus Caruntu.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat in total actiuni de 8,6 milioane lei, fata de doar 296.000 de lei in ziua anterioara.

Cea mai mare parte a rulajului de marti a fost asigurata de 10 operatiuni, prin care au fost tranzactionate actiuni reprezentand 36,33% din titlurile Comcereal Tulcea (CTUL), pentru 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro). Firma este controlata de SIF Oltenia, care detine indirect 81,56% din actiuni (prin Argus are 58,82% din titluri, iar in nume propriu 22,74%). In actionariat se mai regaseste fondul de investitii Romanian Equity Partners Cooperatief, inregistrat in Olanda si care are 13,54% din titlurile Comcereal Tulcea.

Cele mai mari pachete de actiuni Comcereal Tulcea au fost transferate la ora 12:06, pentru 8,2 milioane lei, la pretul de 6,9 lei/titlu, aproape dublu fata de ultima cotatie de martea trecuta, de 3,5 lei/titlu.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1%. In sedinta precedenta, actiunile marilor companii europene au incheiat la cel mai ridicat nivel dupa anul 2008, in urma informatiilor referitoare la cresterea peste asteptari a excedentului commercial din zona euro, in luna septembrie, care au atenuat temerile privind impactul cotatiei ridicate a euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri