Fondul Proprietatea (FP) desfasoara in perioada 20-22 noiembre Zilele Analistilor si Investitorilor, la care vor participa printre altii oficiali din Guvernul Romaniei, ai ambasadei SUA, din cadrul companiilor din portofoliu, dar si din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). De mentionat ca vineri se va desfasura si o Adunare a Actionarilor FP in care acestia vor decide daca prelungesc sau nu mandatul Franklin Templeton – compania care administreaza fondul.

La zilele Analistilor si Investitorilor vor fi prezenti peste 150 de investitori, cu active ce depasesc 300 miliarde euro, potivit unor apropiati ai FP.

Prima zi a evenimentului a avut loc miercuri si a inclus o vizita la Medias, unde invitatii au facut un tur al companiilor Romgaz si Transgaz.

Joi vor avea loc prezentari si discursuri din partea mai multor persoane printre care Greg Konieczny (foto) – managerul FP, Constantin Nita – Ministrul Energiei, Daniel Daianu -prim vicepresedinte ASF, Liviu Voinea – ministru delegat pentru Buget, Mariana Gheorghe – CEO Petrom, Ludwik Sobolewski – CEO al Bursei de la Bucuresti, precum si Guillermo Tolosa reprezentantul rezident al FMI in Romania.

Vineri vor avea loc intalniri bilaterale intre investitori si companiile din portofoliu, reprezentanti FP nefiind prezenti la acestea.

Oficialii Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea, vor trebui sa treaca vineri de votul actionarilor intr-o AGA asteptata cu interes mai ales in contextul presiunilor pe care americanii de la Elliott Associates, principalii actionari, le-au facut in vederea cresterii pretului actiunilor FP.

Fondul Proprietatea a derulat in perioada 15 octombrie - 14 noiembrie o oferta prin care a rascumparat 4,35% din propriile actiuni, la un pret de 1 leu/titlu, cu peste 20% peste cel din piata, si pentru care a platit 600 milioane lei (134,8 milioane euro).

Fondul de hedging Elliott Associates a vandut 1% din actiunile FP in cadrul ofertei, pachet pentru care incaseaza 139 milioane lei (31,2 milioane euro). In urma tranzactiilor, participatia Elliott Associates ar urma sa scada la putin peste 17% din actiunile Fondului Proprietatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri