Bursa a crescut nesemnificativ, intr-o piata unde atentia investitorilor a fost directionata in principal spre actiunile de regula lichide, mai mult de trei sferturi din rulaj fiind asigurat de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP), Romgaz (SNG) si OMV Petrom (SNP), scrie Mediafax.

Piata a oscilat usor inca din primele minute de tranzactionare, iar la finalul zilei rulaje de peste 1 milion de lei au consemnat actiuni emise de doar 9 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au transferat in total actiuni de 61,4 milioane lei (13,8 milioane euro), de 5,5 ori peste rulajul de vineri, de numai 11,1 milioane lei (2,5 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea de luni au fost asigurate de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (32,3 milioane lei), Romgaz (aproape 9,7 milioane lei) si OMV Petrom (7,1 milioane lei).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile Bancii Transilvania (2,2 milioane lei), SIF Transilvania (2,1 milioane lei), Transelectrica (1,4 milioane lei), Nuclearelectrica (1,3 milioane lei), SIF Oltenia (1,3 milioane lei) si Transgaz (1,1 milioane lei).

"Pentru companiile din categoria blue-chip (actiunile de regula lichide - n.r.), cred ca interesul este manifestat deopotriva de investitorii de retail si de cei institutionali. Totusi, investitorii institutionali se concentreaza cu mici exceptii pe titlurile Fondului Proprietatea, OMV Petrom si Romgaz. Ma astept ca pana la finalul anului piata sa aiba o tendinta ascendenta, iar volumele nu cred ca vor depasi 10 milioane euro/zi, fara sa luam in calcul deal-urile. Cred ca investitorii vor viza actiunile companiilor la care se estimeaza dividende cu randament ridicat", a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Indicele general al Bursei, BET-C, a incheiat ziua in crestere cu 0,11%.In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, s-a plasat cu 0,3% peste ziua de vineri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a stagnat.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 1,23%. Titlurile SIF-urilor au crescut cu 1,24% - 2,85%, in timp ce actiunile Fondului Proprietatea au stagnat.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,71%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,84%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,81 lei. In jurul orei 11:30 aceste titluri au urcat foarte aproape de maximul istoric atins in zilele de marti si joi, cand unele operatiuni au fost realizate la 0,817 lei/titlu.
"Lispa de cvorum pentru aprobarea reducerii capitalului social si distribuirea banilor respectivi catre actionari nu a generat o reactie in piata. Practic, cred ca vorbim mai degraba de o amanare in legatura cu aceasta decizie, programul de rascumparare, cat si evenutalele dividende mentinand investitorii optimisti in privinta evolutiei titlurilor FP", a afirmat brokerul de la Prime Transaction.

Actionarii Fondului Proprietatea nu au putut lua nici luni, la a doua convocare AGA, o decizie in privinta scaderii capitalului social cu 676,9 milioane lei si distribuirea banilor catre actionari (cate 0,05 lei/actiune), pentru ca nu a fost indeplinit cvorumul necesar.

Fondul Proprietatea a reluat luni rascumpararea de actiuni direct din piata, operatiune suspendata din 23 septembrie, anterior lansarii ofertei de cumparare prin care FP a rascumparat 4,35% din propriile actiuni, pentru 600 milioane lei (134,8 milioane euro).

Fondul mai are de rascumparat inca aproximativ 1,3% din propriile actiuni (179 milioane de titluri), din actualul program de rascumparare aprobat de actionari in aprilie 2012. Fondul poate rascumpara maxim 25% din volumul mediu zilnic de actiuni FP tranzactionate la bursa.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat nesemnificativ, cu 0,11%, la 0,459 lei.
Actiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,32%, la 34,76 lei, iar pretul certificatelor de depozit (GDR) ale companiei a avansat cu 0,14% la bursa de la Londra, la 10,72 dolari (35,26 lei). Pe piata de la Bucuresti au fost transferate 278.135 de actiuni Romgaz, iar la bursa de la Londra au fost realizate patru operatiuni cu 137.976 de certificate de depozit, pentru 1,4 milioane dolari (4,8 milioane lei).

Cotatia actiunilor Romgaz de la BVB este cu 15,87% peste pretul din oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile producatorului de gaze naturale. Cotatia este, totodata, cu 19,45% si, respectiv, cu 21,96% peste preturile la care investitorii de retail au cumparat actiunile cu discount (3% si 5%). Majoritatea titlurilor din oferta au fost vandute la pretul de 30 lei/actiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de actiuni) au cumparat titlurile la 28,5 lei si, respectiv, la 29,1 lei.

Pe piata Rasdaq rulajele au continuat sa fie foarte reduse in cazul celor mai multe actiuni tranzactionate.
Lichiditatea a urcat la 34 milioane lei (7,6 milioane euro), sustinuta de doua deal-uri cu actiuni reprezentand cumulat 16,55% din titlurile producatorului de electrozi Ductil Buzau (DUCL), in valoare de 33,3 milioane lei (7,5 milioane euro). Firma FRO - Airliquide Welding din Italia detine 72,32% din actiunile Ductil, iar fondul de investitii Broadhurst Investments are 11,71% din titluri, potrivit celor mai recente tranzactii.

Cele doua pachete de actiuni au fost transferate la pretul de 1,094 lei, de 2,4 ori peste cotatia din sedinta precedenta in care au fost realizate transferuri cu titlurile Ductil, de miercuri.

Dupa realizarea deal-urilor, pretul actiunilor Ductil a urcat puternic, cu peste 50%, pe piata principala. Totusi, spre finalul sedintei pretul a revenit spre nivelul de miercuri, iar la inchiderea zilei aceste titluri erau cotate la 0,4802 lei, pret in crestere cu 4,53%. Operatiunile de pe piata principala au insumat 224.000 de lei, din care 140.000 de lei reprezinta transferurile din primele doua ore.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri