Bursa de la Bucuresti a urmat traiectoria burselor europene si a scazut cu 0,49%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au stabilit in primele minute un nou record, de 0,868 lei, insa apoi au urmat tendinta generala si au incheiat pe rosu, scrie Mediafax.

Piata a crescut foarte usor in primele minute, insa dupa prima jumatate de ora a inceput sa scada treptat. Volume au fost mici in cazul celor mai multe actiuni tranzactionate, spre deosebire de rulajele inregistrate in zilele in care bursa a fost pe verde.

"Corectiile din ultimele doua zile survin unei perioade de cresteri destul de mari si in care evolutia unor actiuni (cum ar fi SIF-urile si BVB) a fost determinata si de unele declaratii care au indus optimism si asteptari pozitive. Piata se afla pe un trend ascendent in ultimele saptamani si unul dintre criteriile care defineste tehnic o astfel de evolutie consta in volume mai mari in sedintele de crestere si volume mai mici atunci atunci cand piata se corecteaza. Investitorii privesc cu incredere spre perioada de primavara si preturile includ asteptarile pentru dividende mult mai generoase fata de randamentele acordate la depozitele din banci", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Vicepresedintele ASF Mircea Ursache, responsabil de piata de capital, a afirmat saptamana trecuta ca autoritatea ar putea permite SIF-urilor sa cumpere actiuni intre ele, sa isi rascumpere titluri, iar in viitor ar putea propune si modificarea pragului de detinere. Ursache a afirmat si ca ASF va propune Parlamentului ridicarea pragului de detinere la Bursa, la aproape 33% din actiuni, fata de 5% in prezent.

In urma acestor declaratii, actiunile SIF-urilor au inregistrat cresteri cuprinse intre 4% si 9,16%, iar titlurile BVB au avansat cu 8,2%.

In sedintele de marti si miercuri, titlurile SIF-urilor au consemnat corectii intre 0,52% si 3,36%, iar actiunile Bursei au scazut cu 2,1%.

Investitorii au transferat miercuri in total actiuni de 41,2 milioane lei (9,2 milioane euro), cu 11% peste rulajul de marti, de 37,1 milioane lei (8,3 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (16,6 milioane lei), Nuclearelectrica (6,5 milioane lei, din care un deal de 568.000 de lei) si Romgaz (3,9 milioane lei).

In primele cinci minute de tranzactionare actiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric, de 0,868 lei, insa apoi au urmat linia pietei si au inceput sa scada. Scaderea s-a oprit in pragul de 0,85 lei/actiune, cotatie cu 1,22% sub nivelul de marti.

La finalul sedintei, actiunile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,8545 lei, cu 0,7% sub ziua anterioara.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,43%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,26% sub sedinta de marti.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,79%. Actiunile a patru dintre SIF-uri au inregistrat scaderi cuprinse intre 0,54% si 1,89%, titlurile SIF Oltenia au crescut cu 0,37%, iar titlurile FP au coborat cu 0,7%.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,61%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,64% sub nivelul de marti.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Romgaz (SNG) au scazut cu 0,42%, la 35,25 lei, iar pe piata de la Londra cotatia certificatelor de depozit (GDR) Romgaz a coborat cu 1%, la 10,55 dolari (34,71 lei). Pe piata de la Bucuresti au fost transferate 111.481 actiuni Romgaz, in timp ce la bursa de la Londra au fost realizate doar doua operatiuni cu 5.651 de certificate, pentru aproape 60.000 de dolari (197.000 de lei).

Titlurile Impact Developer&Contractor (IMP) au coborat cu 10,5%, dupa 13 sedinte consecutive in care pretul a urcat de 2,5 ori, pe fondul achizitiilor realizate de cei mai mari actionari ai companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu si Adrian Andrici.

La finalul sedintei de miercuri, titlurile Impact au fost cotate la 0,52 lei, iar operatiunile au cumulat 353.000 de lei.

Pretul a urcat in acest an de peste 5 ori, evolutia fiind sustinuta in principal de intrarea lui Iaciu in actionariatul Impact, titlurile companiei atingand marti cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani si sapte luni.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 285.000 de lei, fata de 568.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 1,1%, dupa ce publicarea unor date peste asteptari privind piata muncii din SUA a amplificat temerile investitorilor ca Fed va reduce mai repede programul de stimulare a economiei prin cumpararea de obligatiuni in valoare de 85 miliarde dolari/luna. Lichiditatile semnificative introduse de Fed in sistemul financiar au sustinut in ultimii ani cresterile inregistrate de bursele din SUA si alte tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri