Fondul Proprietatea a angajat Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment si Wood & Company pentru a analiza optiunile de a ceda o parte sau toata participatia detinuta la Transgaz, reprezentand 14,99% din actiuni, pachet evaluat pe Bursa la 335,98 milioane lei (75,16 milioane euro).

"Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucuresti, in calitate de administrator unic si societate de administrare a investitiilor Fondului, doreste sa informeze actionarii ca, in conformitate cu angajamentul sau de a explora modalitati de a creste valoarea pentru actionari si de a creste lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, a desemnat Citigroup Global Markets Ltd, Raiffeisen Capital & Investment și Wood & Company Financial Services in calitate de consultanți pentru a evalua optiunile sale strategice privind o parte sau toate participatiile Fondului de 14,99% din Transgaz", se arata intr-un raport transmis miercuri Bursei de Fondul Proprietatea, relateaza Mediafax.
FP a vandut in luna mai un pachet de 1,1% din actiunile Petrom pentru 246,6 milioane de lei, pentru a obtine lichiditati necesare finantarii programului de rascumparare a propriilor actiuni. FP a rascumparat in acest an 7,13% din propriile actiuni, pentru 862,2 milioane lei (48,2 milioane euro).
Actionarii FP au aprobat, recent, de principiu in AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, incepand cu 30 septembrie 2014, insa administratorul va trebui sa intruneasca mai multe criterii de performanta, pentru a preveni incheierea anticipata a mandatului.
Fondul de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului, vrea ca discountul intre pretul actiunilor FP la bursa si activul net pe actiune sa fie de cel mult 15% in maxim doua treimi din sedintele de tranzactionare in perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Totodata, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuie sa fie mai mare decat la data de 30 septembrie 2013.
Astfel, administratorul ar trebui sa vanda din participatii pentru a sustine programe de rascumparare de actiuni pentru a reduce diferenta dintre pretul actiunilor in piata si activul net, precum si pentru distribuirea banilor catre actionari.
Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.
Actiunile FP au atins miercuri un nou maxim istoric, de 0,868 lei, insa apoi au urmat linia pietei si au inceput sa scada. Scaderea s-a oprit in pragul de 0,8545 lei/actiune, cotatie cu 0,7% sub nivelul de marti. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 11,77 miliarde lei (2,63 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri