Lichiditatea redusa si costurile de tranzactionare ridicate sunt elementele care impiedica piata de capital romaneasca sa promoveze la statutul de “piata emergenta”, potrivit FTSE Group, unul dintre liderii mondiali in crearea si stabilirea indicilor bursieri. De cealalta parte, brokerii din Romania spera ca viitoarele privatizari, precum si recentele listari ale Romgaz (SNG) si Nuclearelectrica (SNN), sa fie indeajuns pentru a promova in aceasta categorie anul viitor.

Britanicii de la FTSE incadreaza piata de capital romaneasca in grupul “frontier markets”, alaturi de alte burse precum cele din Bulgaria, Croatia sau Estonia, potrivit unui raport de evaluare publicat in aceasta toamna. Pentru a promova la statutul de piata emergenta, piata locala ar trebui sa inregistreze imbunatatiri la capitolul lichiditate, dar si in ceea ce priveste costurile implicite si explicite de tranzactionare care ar trebui sa fie “rezonabile si competitive”.

Costurile la care FTSE face referire nu vizeaza doar tarifele practicate de brokeri, ci si tarifele percepute de operatorii burselor, depozitari si autoritatile de supraveghere.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de la Bucuresti (BVB), a declarat recent ca economia romaneasca este prea scumpa si din aceasta cauza are un nivel redus de competitivitate, situatia fiind valabila si pentru piata de capital.

Piata de capital romaneasca ar mai trebui sa inregistreze imbunatatiri si in privinta tratamentului actionarilor minoritari, criteriu de care insa nu depinde promovarea BVB la statutul de piata emergenta. FTSE mai remarca faptul ca un alt capitol deficitar pentru Romania este reprezentat de tranzactiile de tip short-selling si imprumuturile de actiuni, care sunt aproape inexistente.

Nu doar FTSE incadreaza Romania in categoria pietelor de frontiera, agentia S&P incluzand piata locala in indicele S&P Frontier BMI, cu o pondere de 0,8%.

XTB: Listarile si un cadru legislativ imbunatatit poate impinge Romania spre statutul de piata emergenta in 2014

Privatizarile, companiile private in cautarea unor surse alternative de finantare si reformele propuse in domeniul reglementarii pietei sunt printre factorii care ar putea conduce Romania de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta in 2014, spun oficialii XTB Romania, unul dintre cei mai mari brokeri de Forex din piata locala.

Romgaz (SNG) si Nuclearelectrica (SNN) s-au listat in acest an pe Bursa de la Bucuresti (BVB) cererea investitorilor pentru actiunile celor doua companii de stat depasind orice asteptari. Totusi, free-float-ul relativ scazut (15% in cazul Romgaz si 10% in cazul Nuclearelectrica) a facut ca lichiditatea celor doua companii sa scada treptat de la momentul listarii si pana in prezent.

In prima saptamana de tranzactionare pe BVB, Romgaz a inregistrat un rulaj 34 mil lei/zi (7,6 mil. euro). In schimb, saptamana trecuta actiunile producatorului de gaze au generat o lichiditate zilnica in medie de 7,8 mil. lei (1,7 mil. euro)

Hidroelectrica si Electrica sunt alte doua companii de stat asteptate sa se listeze anul viitor.

“Seria de privatizari prevazute pentru anul 2014 la Bursa de Valori Bucuresti va avea o contributie semnificativa in dezvoltarea pietei de capital autohtone, pentru ca investitorii vor avea astfel acces la unele dintre cele mai importante companii din sectorul energetic din Romania. Acest lucru va duce la cresterea lichiditatii si la prezenta unor noi investitori pe piata de capital”, a declarat Tadeusz Kuropatwinski, general manager XTB Romania.

Oficialii firmei de brokeraj considera de asemenea ca un alt impuls pentru dezvoltarea pietei va fi reprezentat de reorientarea companiilor private spre bursa de valori ca sursa de finantare, avand in vedere dificultatile intampinate in obtinerea unor credite bancare. „Acest lucru trebuie insa corelat cu disponibilitatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de a deveni mai deschisa pentru companiile private, spre exemplu prin reducerea costurilor”, adauga acestia.

Un obstacol in dezvoltarea pietei de capital este reprezentat de multitudinea reglementarilor care sunt in vigoare in acest moment in Romania

Producatorul de materiale de constructii AdePlast a incercat in aceasta toamna sa se listeze pe BVB, insa IPO-ul a esuat ca urmare a unor temeri privind politica de dividende, precum si legate de pretul cerut pe actiuni in raport cu gradul de indatorare al companiei.

„Un obstacol in dezvoltarea pietei de capital este reprezentat de multitudinea reglementarilor care sunt in vigoare in acest moment in Romania. Totusi, suntem incurajati de faptul ca cei mai importanti doi actori din piata, BVB si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), si-au exprimat dorinta de a reduce numarul reglementarilor si de a imbunatati cadrul legal existent”, a mai spus Tadeusz Kuropatwinski.

Acesta considera ca mix-ul dintre listarile pe bursa si un cadru legislativ mai permisiv investitorilor ar putea ajuta Romania sa treaca de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri