Frustrati dupa ce au ajuns sa primeasca mai putin de o zecime din actiunile pe care le-au subscris in oferta Romgaz (SNG), micii investitori cer o serie de masuri, precum alocarile garantate pana la un anumit plafon, pentru a evita situatii similare la ofertele de actiuni din 2014.

Cu aproximativ o luna in urma statul roman a vandut 15% din actiunile Romgaz. Transa mica a ofertei (adresata investitorilor de retail) a fost subscrisa de aproape 18 ori, investitorii plasand ordine in valoare totala de 4,91 mld. lei (1,1 mld. euro).

Totusi, o buna parte din banii subscrisi au fost pusi pe masa de banci, care au garantat subscrierile anumitor clienti cu imprumuturi pe termen scurt, in unele cazuri garantate chiar cu actiunile care urmau sa fie cumparate in oferta. In acest fel a fost generata o cerere artificiala, din cauza careia micii investitori care au subscris doar sumele pe care le aveau la dispozitie (fara a contracta imprumuturi suplimentare) au ajuns sa primeasca un numar foarte mic de actiuni.
Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a trimsi recent catre reprezentantii Oficiului Privatizarilor o serie de recomandari al caror scop este evitarea acestor situatii.

"Referitor la metoda de alocare, noi am propus ca subscrierile pana la pragul de 5.000 de euro sa fie alocate integral catre investitori, iar cei care au subscris peste aceasta suma sa isi primeasca titlurile pro rata (n.red. fiecare investitor primeste un procent din actiunile subscrise)", a mentionat, in cadrul unei intalniri lunare pe care oficialii BVB o au cu investitorii, Daniel Iancu (foto) , membru AIPC si proprietarul forumului bursier AGF.ro.

Ludwik Sobolewski, directorul Bursei de la Bucuresti (BVB), spune ca sustine astfel de masuri, mai ales in conditiile in care si piata poloneza s-a confruntat in trecut cu probleme similare.

"In 2009 - 2010 la Varsovia am avut aceeasi situatie, cu banci care ofereau imprumuturi colateralizate care generau atat suprasubscrieri uriase, dar si investitori frustrati ca primesc extrem de putine actiuni din aceasta cauza. Nu ai cum sa le interzici bancilor sa dea aceste imprumuturi... nici nu cer asta, insa problema poate sa fie rezolvata prin limitarea alocarilor, asa cum s-a facut si in Polonia", spune CEO-ul BVB. Ludwik Sobolewski a condus Bursa din Varsovia in perioada 2006 - 2013.

AIPC a mai cerut si delimitarea clara a transelor destinate fiecarei categorii de investitori, astfel incat sa nu se mai ajunga la situatia anormala in care o persoana care plaseaza un ordin de cateva mii sau zeci de mii de euro sa ajunga in competitie directa cu o persoana care subscrie actiuni in valoare de zeci de milioane de euro.

"De asemenea, am mai cerut ca prospectul sa fie emis cu minim doua saptamani inainte de IPO pentru ca micii investitori sa aiba timp sa afle despre oferta si sa se informeze corect despre aceasta", a declarat Daniel Iancu.

Prospectul ofertei Romgaz a fost publicat cu doar doua zile inainte de oferta situatia generand la acea data nemultumirea brokerilor din piata.

Investitorii vor discounturi si transe preferentiale. Chis, Broker Cluj: A trecut vremea cuponiadei. Actiuni cumpara cei care au bani

Reprezentantii AIPC au cerut mentinerea unor discount-uri de 5-10% pentru micii investitori in ofertele de actiuni desfasurate de statul roman, dar si eliminarea sau reducerea la 2.000 de lei a pragului de subscriere minima intr-o oferta publica desfasurata pe Bursa de statul roman.

Totodata, avand in vedere interesul ridicat de la ultimele oferte ale statului roman, AIPC recomanda marirea transei alocata jucatorilor de retail pana la 25% din oferta, cu posibilitatea extinderii pana la 30% in cazul inregistrarii unui nivel foarte ridicat de suprasubscriere.

Seria de cereri inaintata de AIPC nu a fost insa tocmai pe placul lui Grigore Chis, directorul general Broker Cluj, care a atras atentia ca statul nu poate sa fie obligat sa faca "protectie sociala" prin IPO-urile desfasurate pe Bursa.

"Sa ceri astfel de masuri si preturi preferentiale mi se pare sa ceri o a doua cuponiada... a carei vreme a trecut. Nu cred ca trebuie impuse astfel de limitari. Actiuni cumpara cei care au bani sa le cumpere. Ma indoiesc ca de exemplu o firma privata ar accepta, sau ar putea sa fie convinsa sa accepte astfel de conditii cand se listeaza", a declarat Chis (foto).

"Evident ca nu ne dorim pomeni, sau cuponiada 2,dar vrem sa atragem atentia ca in Romania micul investitor aproape ca nu exista si trebuie incurajat sa existe. Toti acei cuponari din anii '90 au fost indepartati de Bursa de-a lungul timpului prin felul in care au fost tratati, iar acum incercam doar o contrabalansare a acestei situatii", a fost raspunsul lui Dumitru Beze (foto), presedintele AIPC.

Cea mai asteptata oferta publica din 2014 este cea de la Hidroelectrica, acolo unde statul este asteptat sa vanda 10% din actiuni pentru o suma estimata sa treaca de jumatate de miliard de lei. Detaliile ofertei nu au fost inca anuntate insa este de asteptat ca aceasta sa aiba loc in prima parte a anului viitor.

Sursa foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri