Industria romaneasca a fondurilor mutuale a reusit sa depaseasca in noiembrie un nou record istoric dupa ce investitorii au facut subscrieri nete in valoare totala de 176,9 mil. euro. Cea mai mare parte a sumei a provenit de la fondurile de obligatiuni, ale caror riscuri relativ scazute si randamente peste dobanzile bancare au reusit sa convinga investitorii privati si institutionali.

Clientii celor sapte fonduri de obligatiuni locale au cumparat unitati in valoare de 651,4 mil. lei si au rascumparat de 92 mil. lei, rezultand astfel un nivel al subscrierilor nete de 559,4 mil. lei, potrivit datelor anuntate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Erste Bond Flexible RON (fostul BCR Obligatiuni) este fondul care a atras cei mai multi bani (peste 500 mil. lei), activele nete ajungand la 5,35 mld. lei. Cu o saptamana in urma, Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, declarase pentru wall-street.ro ca fost vorba despre o serie de plasamentele din partea administratorilor fondurilor de pensii, pe fondul unor asteptari de evolutii pozitive pe piata de capital din Romania si, in general, in categoria de risc in care este perceputa Romania din partea investitorilor institutionali.

Putin peste jumatate din subscrierile inregistrate de fondurile Erste AM au fost facute de catre persoane fizice, restul venind din partea investitorilor institutionali.

Citeste si:
NEPI va construi proiecte rezidentiale in 5 orase din Romania
NEPI Rockcastle va construi...

Erste Bond Flexible RON a generat in ultimele 12 luni un randament de 7,64%, cel mai mare castig din categoria fondurilor de obligatiuni. Pe locul al doilea la acest capitol se afla Carpatica Obligatiuni cu un randament de 7,48%.

Si fondurile de actiuni au beneficiat de interesul investitorilor in penultima luna a anului, inregistrand un nivel al subscrierilor nete de 8,2 mil. lei, asta dupa ce cu o luna in urma investitorii au retras 1,7 mil. lei din acestea.

Castigurile aduse de fondurile de actiuni depasesc cu mult randamentul obligatiunilor. Astfel, Certinvest BET Index, un fond care investeste in actiunile din indicele BET al Busei de la Bucuresti (BVB), este liderul clasamentului cu un randament de 34,2%. Acesta este urmat de fondul Certinvest BET FI Index (+32,7%) si de Pioneer European Potential (+31,5%), denominat in euro si distribit in Romania de Pioneer Asset Management.

Citeste si:
Nokian a inaugurat o noua fabrica. Va produce 4 MIL. anvelope anual
Nokian a inaugurat o noua...

La polul opus al clasamentului se afla fondul Active Dinamic (-10,6%) - administrat de Swiss Capital Asset Management, ING Invest Latin America (-10,9%) si Pioneer Commodity Alpha (-17,6%).

Activele nete ale fondurilor mutuale romanesti au crescut in noiembrie cu 7,4%, pana la 12 mld. lei (2,7 mld. euro). De asemenea, activele netele ale fondurilor straine distribuite in Romania au urcat cu 1,1%, pana la 1,54 mld. lei (341 mil. euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ce inseamna promovarea bursei pentru micii investitori din piata?