Fondul Proprietatea (FP) a incheiat primele 11 luni cu un profit de 544,64 milioane lei (123,6 milioane euro), cu 4,35% sub castigul consemnat in perioada similara a anului trecut, scrie Mediafax.

Fondul a consemnat un profit de 541,38 milioane lei in luna octombrie, reiese din statisticile lunare transmise de FP Bursei de Valori Bucuresti (BVB). La finalul lunii noiembrie 2012, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 569,41 milioane lei.

Activul net al Fondului a crescut cu 1,88% in luna noiembrie, la 15,15 miliarde de lei, de la 14,87 miliarde lei in octombrie.

La finele lunii noiembrie, Fondul avea investitii in titluri de stat de 147,52 milioane lei, de 3,2 ori mai mici fata de plasamentele din luna octombrie, de 473 milioane lei.

In acelasi timp, sumele din depozitele bancare au coborat de 4,8 ori, de la 373,96 milioane le la 77,04 milioane lei. Actiunile detinute la companii din Romania reprezinta 99,02% din activul net, diferenta de 0,98% fiind reprezentata de participatii la societati listate in Austria.

In functie de sectoare, "petrol & gaze" avea cea mai mare pondere la finalul lunii noiembrie, de 46,97% (41,9% in luna octombrie), segmentul "utilitati electricitate & gaz: transport, distributie, furnizare" are o pondere de 22,61%, iar "utilitati electricitate: productie" acopera 21,06%.

Fondul Proprietatea a anuntat joi ca a vandut intreg pachetul de 15% din actiunile Transgaz pentru 303,4 milioane de lei (172 lei/actiune). Pretul obtinut de fond este cu 4% sub cel la care statul a van¬dut un pachet similar de actiuni Trans¬gaz in luna aprilie, dar intre timp com¬pania a distribuit si dividende.

Intentia Fondului Proprietatea privind vanzarea de actiuni Transgaz vine in contextul obtinerii de bani pentru finantarea programelor de rascumparare de actiuni. Actualul program urmeaza sa se incheie in urmatoarea perioada si va fi urmat de o noua astfel de operatiune.

Participatiile la banci reprezinta 3,13% (3,17% in luna octombrie).

Participatia la OMV Petrom (SNP) a ramas cu cea mai mare pondere in activ, de 32,65%, fiind urmata de detinerea la Romgaz, care acopera 13,54% din total.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Actiunile FP au inchis sesiunea de joi la un pret de 0,832 lei, in scadere cu 0,36%. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 11,463 miliarde lei (2,57 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri