O problema structurala a pietei de capital este ca sunt "prea multi intermediari prea slab financiar", iar aceasta situatie poate fi rezolvata doar prin brokeri "foarte robusti financiar", intrucat banii si resursele financiare pot preveni comiterea de abuzuri, potrivit directorului general al BVB, citat de Mediafax.

"Trebuie sa avem intermediari profesionisti de top si foarte solizi, foarte robusti financiar. Din pacate, aceasta este o zona unde banii si resursele financiare pot preveni oamenii sa fie rauvoitori sau sa comita abuzuri (...) de aceea, in filozofia generala a pietei de capital, a pietelor, nu exista un principiu ca oricine vrea sa fie broker ar trebui sa aibe deschis drumul. Sa fii participant la piata de capital si sa administrezi banii altor oameni presupune multe cerinte, iar cei care nu le indeplinesc ar trebui eliminati imediat din piata, nici macar nu ar trebui sa aiba dreptul sa apara in aceasta piata, nici pentru o perioada scurta. Asta este una dintre problemele structurale ale pietei, avem prea multe institutii prea slabe financiar, institutii care intermediaza intre cei ce cladesc incredere in aceasta piata, intre companii, reglementator, autoritate de supraveghere, bursa, depozitarul central, si clientii finali. Oameni rai pot fi intalniti oriunde (...) Reducerea riscului se realizeaza prin aceasta clasa inalta de intermediari (...) Cred este una dintre provocarile cu care ne confruntam cand ne gandim la viitor, cand ne gandim la 2014", a declarat, joi, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, in cadrul unei conferinte organizate la BNR.

Declaratia directorului general al Bursei vine, totusi, in contextul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a identificat o serie de "aspecte de natura penala" la firma de brokeraj (SSIF) Harinvest din Ramnicu Valcea, pe care le-a sesizat "organelor de cercetare penala", in urma unui control in care a identificat si "nereguli in relatia client-intermediar".

"Controlul a fost initiat de catre ASF ca urmare a analizei realizate de Directia de Supraveghere din sectorul intrumente si investitii financiare. Decizia de control a fost luata inainte ca sa aiba loc situatia de incapacitate de asumare a obligatiilor de decontare de catre Harinvest. In timpul controlului au fost identificate aspecte de natura contraventionala care privesc nereguli in relatia client-intermediar, urmand ca la finalizarea procesului decizional al ASF in privinta Harinvest, sa fie dispuse si alte masuri. In ceea ce priveste cercetarea aspectelor de natura penala aceasta reprezinta atributul altor autoritati. ASF a identificat deja o serie de astfel de aspecte pe care le-a sesizat organelor de cercetare penala", se arata intr-un raspuns transmis, miercuri, de ASF la solicitarea Mediafax.

Controlul s-a derulat in perioada 15-27 noiembrie 2013, iar in urma acestuia ASF a suspendat, la finele lunii noiembrie, pentru trei luni activitatea Harinvest si a aplicat o amenda de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzactii intermediate in prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontarii, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care il administreaza, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoita sa vanda actiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizati din rezerv fondului de garantare.

Harinvest a mai fost sanctionata in urma cu doi ani de fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), inclusiv pentru ca a utilizat o parte din banii clientilor pentru acoperirea platilor care trebuia realizate pentru alti clienti, ceea ce reprezinta contraventie potrivit legislatiei pietei de capital.

Activitatea CNVM a fost preluata la finalul lunii aprilie de ASF.

Harinvest a intermediat in primele 11 luni din acest an tranzactii de 325,5 milioane lei, clasandu-se pe locul 13 in topul brokerilor de la BVB, cu o cota de piata de 1,33%. Cele mai mari tranzactii au fost realizate cu produse structurate, operatiunile cu aceste titluri insumand 277,3 milioane lei (26,78% pe acest segment).

Firma este controlata de presedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA Ion Antonescu (23,05%) si alte doua persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) si Dumitru Craciunescu (23,04%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri