Producatorul de energie Nuclearelectrica (SNN) a strans, in perioada 2004 – 30 noiembrie 2013 suma de 545 milioane lei pentru finantarea constructiei unui depozit pentru deseurile radioactive generate de reactoarele nucleare ale centralei din Cernavoda, investitie de 452 milioane euro, fara TVA.

"Contributia Nuclearelectrica la Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (ANDR), platita in perioada 2004 – 30 noiembrie 2013, este in suma de 545 milioane lei", potrivit datelor Nuclearelectrica transmise la solicitarea Mediafax.

Suma de 545 milioane de lei provine din doua taxe pe care Nuclearelectrica le plateste pentru energia electrica produsa.

Pentru a strange aceste fonduri, Nuclearelectrica vireaza anual banii la ANDR, care apoi ii depune intr-un depozit la Trezoreria statului. Constructia depozitului de deseuri radioactive este estimata la 452 milioane de euro, fara TVA. Sumele vor fi utilizate progresiv, iar pentru deschiderea depozitului este nevoie de 69 milioane de euro, fara TVA.

Una dintre taxe, de 0,60 euro pe MWh are ca scop constituirea resurselor financiare necesare dezafectarii fiecarei unitati nuclearoelectrice de la centrala din Cernavoda.

A doua taxa, in valoare de 1,40 euro pe MWh, este destinata constituirii fondurilor necesare construirii si punerii in functiune a depozitului de deseuri radioactive produse prin operarea unitatilor nuclearoelectrice.

Nuclearelectrica este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie. Compania asigura anual circa 18% din necesarul de electricitate la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri