Investitorii s-au grabit sa scape de aur in 2014, produsele financiare care au metalul galben ca activ suport inregistrand cel mai ridicat nivel al vanzarilor din ultimii 32 de ani.

Detinerile din cele mai mari 14 fonduri si produse financiare bazate pe aur au scazut in acest an cu 31%, pana la 1.813 tone metrice – cel mai scazut nivel inregistrat din martie 2010. Per ansamblu, investitorii au vandute produse financiare echivalente a 799,8 tone de aur si a caror valoare atinge circa 70 mld. dolari.

Alte 311 tone sunt asteptate sa fie vandute si anul viitor, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg in randul analistilor din piata.

Investitiile in fondurile pe aur au atins un record de 148 mld. dolari anul trecut, sustinand astfel o piata care crescuse de sase ori incepand cu 2001. Fondurile care investesc in aur si produsele financiare cu activ suport aurul au devenit extrem de populare in ultimul deceniu, acestea oferind posibilitatea unei expuneri pe metalul pretios fara a fi necesara detinerea fizica.

Prabusirea aurului in 2014 vine dupa ce cresterea inflatiei la nivel mondial a fost minima, iar Rezerva Federala Americana a dat semnale ca ar putea sa intrerupa programul de stimuli financiari.

“Toti factorii care dadeau motive de optimism pe aur in ultimii 12 ani acum au fost inversati. Vanzarile vor continua si in 2014, pe masura ce cotatiile vor scadea”, spune Robin Bhar, analist Societe Generale.

Americanii de la Goldman Sachs au numit aurul o vanzare “slam-dunk” in octombrie, si au unele dintre cele mai pesimiste estimari pentru acest metal pretios in 2014.

Uncia de aur se tranzactiona la finalul zilei de luni la un pret de 1.235 dolari, cu 35% mai putin decat maximul de 1.921 dolari, inregistrat in septembrie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri