Urmarile celui mai mare scandal de frauda de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din acest an incep sa apara, astfel ca dupa retragerea autorizatiei de functionare a Harinvest, ASF si oficialii Bursei vor sa modifice regulamentele astfel incat actionarii celorlalte firmede brokeraj vor trebui sa vina cu mai multi bani de acasa pentru a putea sa indeplineasca noile cerinte de capital, care vor fi majorate.

ASF a retras luni autorizatia de functionare a casei de brokeraj Harinvest Ramnicu Valcea si a aplicat amenzi de peste 600.000 lei angajatilor si administratorilor firmei. Un numar de 44 de clienti Harinvest au constatat in luna noiembrie ca nu isi mai pot retrage banii si actiunile din cauza ca nu mai existau. Prejudiciile sunt estimate la 5,3 mil. lei (1,2 mil. euro). Scandalul a fost generat de vanzarile neautorizate pe care un trader Harinvest le-a facut pentru a acoperi pierderile inregistrate in urma unor tranzactii cu produse structurate.

Daca brokerii si firmele de intermediere cred ca nu au nimic de pierdut, orice se poate intampla si asa ajungem la asa-zise “cazuri Harinvest".

“Daca brokerii si firmele de intermediere cred ca nu au nimic de pierdut, orice se poate intampla si asa ajungem la asa-zise “cazuri Harinvest”. Trebuie sa impunem reguli mai strice pentru a minimiza riscurile operationale care se materializeaza prin fraude sau folosirea ilegala a activelor investitorilor. Sunt doua solutii pentru a preveni astfel de cazuri: o supraveghera atenta a pietei din partea ASF si modificarea cerintelor de capital. Am discutat deja cu domnul Ursache (n.red. vicepresedintele ASF responsabil pentru piata de capital) si suntem de acord ca trebuie facut ceva in acest sens“, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

In prezent, cerintele de capital pentru casele de brokeraj autorizate sa intermedieze tranzactii pe BVB pleaca de la la un minim de 50.000 de euro si pot ajunge la 730.000 de euro, in cazul firmelor care pot tranzactiona inclusiv pe cont propriu (contul house).

Va fi dureros pentru brokeri, dar va fi bine pentru investitori. (..) Cand ai mai multi bani pusi la bataie intr-o investitie, este logic sa te intereseze mult mai mult ce se intampla cu acea firma

“Va fi dureros pentru brokeri, dar va fi bine pentru investitori. Intr-adevar, va fi un efort financiar suplimentar pentru actionarii firmelor de brokeraj, dar trebuie facut acest lucru. Cand ai mai multi bani pusi la bataie intr-o investitie, este logic sa te intereseze mult mai mult ce se intampla cu acea firma”, mentioneaza polonezul.

Intrebat cu privire la nivelul pana la care actualele cerinte ar putea sa fie marite, Sobolewski a declarat ca nu poate sa dea cifre pana cand discutiile cu ASF nu sunt finalizate.

“Analizam aceasta optiune… nivelul cerintelor viitoare inca nu se stie. Au fost luate masuri impotriva Harinvest, chiar si noi am interzis accesul firmei de brokeraj la sistemul de tranzactionare in ultimele saptamani pentru ca nu ne platisera niste taxe si era deja un semnal negativ. Totusi, ca sa prevenim asemenea cazuri trebuie luate masuri la nivelul pietei. Chiar daca Harinvest dispare maine, problema acestei vulnerabilitati nu este rezolvata, din acest motiv spun ca cerintele de capital trebuie marite”, mentioneaza seful Bursei.

“Nu vrem sa eliminam brokerii mici, dar trebuie sa fie mai solizi din punct de vedere financiar”

Cresterea cerintelor de capital este asteptata sa nemultumeasca in special casele de brokeraj mici, care oricum in ultimii ani s-au confruntat cu scaderea veniturilor pe masura ce tranzactiile de pe Bursa au scazut in timpul crizei, in vreme ce comisioanele de intermediere percepute clientilor s-au redus.

Problema devine chiar mai sensibila pentru BVB din moment casele de brokeraj romanesti sunt principalii actionari ai Bursei.

“Cerintele de capital trebuie impuse astfel incat brokerii mici sa ramana in piata, dar riscul sistemic sa se reduca. Piata de capital nu este doar pentru brokerii mari, pentru pestii mari. Vom avea intermediarii mari interesati doar pentru clientii mari, dar vom avea si brokeri care vor activa pe nisa. Nu vrem sa eliminam pe nimeni din piata, dar intermediarii trebuie sa fie mai solizi din punct de vedere financiar. Daca ma intrebati cum vor vedea actionarii nostri (n.red. ai BVB) aceasta masura, nu pot sa spun decat ca eu am doua obiective majore: sa cresc profitabilitatea BVB si sa imbunatatesc pozitia Burse de Valori Bucuresti in Romania si in Europa”, spune Ludwik Sobolewski.

CEO-ul BVB declarase saptamana trecuta ca existenta unui numar prea mare de firme de brokeraj slabe din punct de vedere financiar reprezinta o problema structurala pentru piata de capital romaneasca. El a mai adaugat ca aceasta situatie poate fi rezolvata doar prin brokeri "foarte robusti financiar", intrucat banii si resursele financiare pot preveni comiterea de abuzuri.

Pagubitii Harinvest ar putea sa fie despagubiti de Fondul de Compensare

Directorul BVB considera ca dupa finalizarea analizei pornita de ASF, Fondul de Compensare a Investitorilor (controlat de BVB) ar trebui sa acopere o parte din prejudiciul clientilor Harinvest, insa in limita plafonului maxim de 20.000 de euro/investitor.

Fondul dispune de aproximativ 3,7 milioane euro fonduri pentru compensare si poate despagubi investitori care nu fac parte din categoria celor institutionali (fonduri de investitii, de pensii, etc.).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri