Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras atestatul acordat firmei de evaluare Smart Consult, pentru "neconformitatile majore existente in rapoartele de evaluare" care au "viciat valorile estimate" la delistarea Taniro Capital si Hebe Sangeorz Bai.

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a solicitat inca din luna iulie Autoritatii de Supraveghere Financiara sa retraga autorizatia Smart Consult, aratand ca firma a subevaluat intentionat activele unor companii, astfel ca actionarii minoritari au primit un pret mult mai mic la preluare sau delistare, scrie Mediafax.

ASF a decis marti, 24 decembrie, sa retraga atestatul acordat Smart Consult, in urma analizarii sesizarilor.

Totodata, ASF a avut in vedere raspunsul Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) referitor la "neconformitatile majore existente in rapoartele de evaluare intocmite de catre Smart Consult pentru determinarea pretului actiunilor emise de Taniro Capital si Hebe Sangeorz Bai, care au viciat valorile estimate", potrivit ordonantei prin care ASF a retras atestatul acordat Smart Consult de a fi evaluator pentru companii listate.

Reprezentantii investitorilor au aratat in luna iulie ca Smart Consult a evaluat firma Taniro Capital Cluj-Napoca (TANI) la 10,6 milioane lei, desi, principalul activ al societatii sunt disponibilitati in cont de 21,3 milioane lei, iar veniturile sunt reprezentate doar de dobanzile incasate.

La inceputul lunii decembrie AIPC a cerut din nou ASF sa retraga autorizatia Smart Consult, prezentand de aceasta data cazul firmei Habe Sangeroz Bai, care a fost evaluata la doar 4,1 milioane lei, desi printre activele sale se regaseste cel mai mare hotel balnear din Romania (cu 450 camere, din care 220 functionale acreditate la doua stele), precum si disponibilitati de aproape 2 milioane lei in conturi, iar firma nu are datorii.

Atunci reprezentantii investitorilor au solicitat ASF sa dispuna refacerea rapoartelor de evaluare in cazurile Taniro si Hebe, precum si suspendarea ofertei publice de preluare de la Hebe.

Autoritatea a revocat, la finalul saptamanii trecute, decizia prin care a apobat oferta de preluare derulata la firma Hebe Sangeorz Bai de omul de afaceri Mohammad Murad, prin firma Phoenicia Express. In cadrul acestei operatiuni, actionarilor minoritari le-a fost propus un pret de 4,5 lei/actiune, vizand preluarea unui pachet reprezentand 10,8% din titlurile firmei, actiuni pe care omul de afaceri nu le detine.

Murrad va trebui sa desemneze un nou evaluator care sa stabileasca pretul la care se va derula oferta de preluare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri