Investitorii institutionali straini detineau 53,44% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) la finalul anului trecut, cu doar 1,24 puncte procentuale peste nivelul din 2012, cand au cumparat peste 10% din titluri.

Pachetul de actiuni detinut de investitorii institutionali straini la finalul anului trecut este cu 0,81 puncte procentuale sub cel din luna noiembrie (54,25%), scrie Mediafax.

Decembrie a fost a doua luna consecutiva in care investitorii straini institutionali si-au redus din expunerea pe Fondul Proprietatea, dupa ce in noiembrie, cand FP a incheiat o oferta de cumparare, participatia acestor investitori a scazut cu 3,25 puncte procentuale. Oferta s-a derulat in perioada 15 octombrie - 14 noiembrie.

Reducerea expunerii pe Fondul Proprietatea poate fi determinata atat de pretul ridicat oferit de FP in oferta, cu aproximativ 25% peste cel de la bursa, dar si de discutiile si apoi de decizia Fed de a scadea programul lunar de obligatiuni in SUA. Lichiditatile masive injectate de Fed prin programul respectiv a sustinut evolutia pietelor financiare in ultimii ani.

In luna mai, cand investitorii anticipau ca Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA, investitorii institutionali straini si-au redus expunerea si au retras o parte din banii plasati pe pietele emergente. Atunci pachetul detinut de investitorii institutionali straini la Fondul Proprietatea a scazut pentru prima data in 13 luni, iar tendinta a continuat si in iunie.

Din luna iulie, dupa ce pietele s-au mai linistit, pachetul detinut de acesti investitori la FP a reinceput sa creasca usor pana in luna noiembrie, cand au vandut o parte din actiuni in oferta de cumparare derulata de FP. Fondul a rascumparat in oferta 4,35% din actiunile proprii, pentru care a platit 600 milioane lei (134,8 milioane euro), la un pret de 1 leu/actiune, similar valorii nominale si cu aproximativ 25% peste pretul de la bursa.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 43% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.
Participatia de la finalul anului trecut, de 53,44%, este cu aproape 40% peste cea de la listarea Fondului.

Cele mai mari pachete de actiuni au fost cumparate in anul 2011, cand participatia acestor investitori a urcat la 42,14%.

In luna decembrie, Fondul a continuat programul de rascumparare si a mai strans din piata actiuni proprii, fiind principalul cumparator. Programul de rascumparare s-a incheiat la mijlocul lunii decembrie, iar Fondul a ajuns sa detina 9,73% din propriile actiuni, fata de 8,63% in luna noiembrie si 1,74% la sfarsitul anului 2012.

Actiunile detinute de FP urmeaza sa fie anulate, iar capitalul social va fi redus cu valoarea respectiva.

La finele lunii decembrie, Fondul Proprietatea avea 8.159 de actionari, fata de 8.128 in luna noiembrie. La sfarsitul anului 2012, FP avea 9.363 de actionari.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine putin peste 17% din actiunile Fondului Proprietatea.

Al doilea cel mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, care inaintea ofertei de cumparare derulata de FP avea putin peste 5% din capitalul Fondului. Compania de administrare a investitiilor City of London avea 4,87% din actiuni inaintea ofertei.

Persoanele care au fost despagubite cu actiuni la Fondul Proprietatea au vandut inca de la listare pachete importante de titluri FP. Acestia au primit actiunile de la Ministerul Finantelor Publice, astfel ca participatia institutiei a scazut de la 36,79% in februarie 2011 la 2,67% in prezent. La acel moment, actionarii persoane fizice romane detineau 30,78% din titlurile Fondului.

La finalul anului trecut, actionarii persoane fizice romane mai aveau 20,16% din actiunile FP, fata de 20,51% in luna noiembrie. Actionarii persoane fizice romane controlau 27,91% din titluri in decembrie 2012, insa anul trecut au vandut peste 7,7% din actiuni.

Investitorii institutionali inregistrati in Romania detineau la sfarsitul anului trecut 8,46% din actiunile Fondului, fata de 8,28% in noiembrie. In 2012, acestia au avut cumulat 9,41% din titlurile Fondului Proprietatea.

Participatia actionarilor persoane fizice straine la Fondul Proprietatea a scazut in luna decembrie de la 5,66% la 5,54%. Pachetul acestora a coborat usor anul trecut, de la 6,06% in decembrie 2012.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de miercuri in scadere cu 0,59%, la 0,845 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 11,64 miliarde lei (2,58 miliarde euro).

Titlurile Fondului se tranzactioneaza in prezent cu 32% sub activul net pe actiune de la finalul lunii noiembrie, de 1,2432 lei. La finalul lunii noiembrie FP avea un activ net de 15,15 miliarde lei (3,41 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri