Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,34% in sedinta de joi, intr-o piata cu lichiditate redusa, in care jucatorii au vizat in principal actiunile Fondul Proprietatea si cateva companii din sectorul energetic, respectiv titlurile OMV Petrom, Romgaz si Transgaz, scrie Mediafax.

Piata a deschis indecis, insa spre jumatatea zilei indicele general al Bursei, BET-C, a inceput sa creasca, punctul maxim fiind atins la ora 16:00, cand piata a fost pe plus cu 0,57%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 35,4 milioane lei (7,8 milioane euro), cu aproape 40% sub rulajul din sesiunea precedenta, de 58,6 milioane lei (13 milioane euro). Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 0,34%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,6%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a incheiat sesiunea aproape de nivelul de miercuri.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,21%, iar indicele extins BET-BK a inchis in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urilor si Fondului Proprietatea.

Aproape doua treimi din lichiditatea de joi a fost sustinuta de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (4,83 milioane lei), OMV Petrom (3,62 milioane lei), Romgaz (3,26 milioane lei) si Transgaz (2,89 milioane lei).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile Erste Bank (1,65 milioane lei) si BRD (1,05 milioane lei).

Actiunile Electroputere (EPT) si Amonil (AMO) au urcat semnificativ pentru a doua zi consecutiv, cu 14,85% si, respectiv, cu 15%, desi companiile nu au facut niciun anunt care sa determine aceste evolutii. Titlurile Electroputere sunt pe crestere inca de la jumatatea lunii decembrie, iar de la acel moment cotatia a urcat de 3,7 ori, insa evolutia nu a fost determinata de vreun anunt al companiei.

Brokerii considera ca evolutiile sunt pur speculative, luand in considerare volumele de tranzactionare reduse. Investitorii au transferat miercuri actiuni Electroputere de 65.000 de lei, iar evolutia titlurilor Amonil a venit pe un rulaj de doar 9.459 lei.

Marile burse europene afisau scaderi de pana la 0,6% la finalul sesiunii locale, iar actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de joi in urcare, sustinute de scaderea numarului de solicitari de indemnizatii pentru somaj in Statele Unite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri