Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a reusit sa se plaseze pe locul 9 intr-un top al pietelor de capital europene realizat in functie de valoarea ofertelor publice initiale (IPO) facute in trimestrul al patrulea din 2013.

Increderea companiilor in pietele de capital pare sa fi revenit dupa ce in ultimul trimestru de anul trecut au avut loc 105 IPO-uri in Europa, care au totalizat 14,7 miliarde euro, cea mai ridicata valoare trimestriala inregistrata de la inceputul crizei financiare. La nivelul intregului an 2013, valoarea IPO-urilor facute pe continent a ajuns la 26 mld. euro, dublu fata de 2012.

IPO-urile facute in intervalul octombrie – decembrie 2013 au valorat de aproape doua ori mai mult decat cele facute in perioada similara din 2012, arata un raport al companiei PWC.

Bursa de Valori Bucuresti nu a fost luata in calcul de catre PWC, insa avand in vedere IPO-ul de 1,7 mld. lei (383 mil. euro) facut de Romgaz (SNG) in octombrie, piata locala ar intra in top 10, la mica distanta de bursele din Irlanda si Norvegia si peste nume importante din peisajul financiar european precum Deutsche Borse sau Borsa Istanbul.

“Pentru piata romaneasca a fost cel mai bun an de la inceputul crizei si asta se datoreaza in primul rand ofertelor pe care statul le-a facut pe Bursa in 2013. Aveam insa asteptari mai mari in privinta numarului de investitori atrasi de IPO-uri… cred ca de exemplu in cazul ofertei Romgaz puteam sa vedem mai mult de 8 – 9.000 de investitori. Totusi, cifrele ofertei Romgaz au fost foarte bune, iar acum nimeni nu mai poate spune ca investitorii romani nu au resurse financiare”, considera Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.

Oferta de actiuni Romgaz a fost cea mai mare din istoria Romaniei, fiind inchisa cu succes dupa ce a fost subscrisa de aproape 18 ori. Numarul de investitori atrasi putea fi chiar mai mare avand in vedere ca subscrierile record au fost inregistrate desi promovarea IPO-ului in unitatile bancare a fost practic inexistenta.

“Daca Guvernul mentine actualul calendar al privatizarilor, sunt convins ca 2014 va fi la fel de bun precum 2013. Oferta Hidroelectrica este cea mai asteptata in acest an, dupa care sper sa vedem si noi companii private pe bursa, deoarece ar fi o contiuare a ceea ce a inceput cu ofertele statului”, mentioneaza Lucian Isac.

Privatizarile au tinut capul de afis in Europa. Posta britanica vanduta cu 2 mld. euro

Cel mai mare IPO facut anul trecut in Europa a fost reprezentat de privatizarea Royal Mail, guvernul britanic incasand putin peste 2 mld. euro pentru 60% din actiunile companiei de curierat.

Privatizarile au reprezentat de altfel unul dintre principalele motoare ale IPO-urilor europene de anul trecut, acest tip de tranzactii reprezentand aproape o treime din listarile facute pe burse la nivelul intregului an.

Per ansamblu au existat sapte privatizari majore prin intermediul pietelor de capital din Europa in 2013, valoarea acestora ajungand la 4,7 mld. euro.
Vanzarile facute pe burse de fondurile de private equity (PE) au impulsionat de asemenea piata IPO-urilor. Exit-urile facute de acest tip de fonduri au valorat 10,6 mld. euro, adica 40% din valoarea ofertelor publice intiale realizate in Europa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri