Bursa a inchis in scadere cu 0,28%, intr-o piata unde actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse intre 1,2% si 3,22% dupa ce vicepresedintele ASF Mircea Ursache a declarat ca este posibil ca institutia sa permita SIF-urilor sa cumpere actiuni intre ele, scrie Mediafax.

La inceputul sesiunii bursiere, actiunile SIF Muntenia si SIF Oltenia au inregistrat cele mai vizibile cresteri, urcand cu 5,5% si, respectiv, cu 4,19%, insa volumele de transfer au fost sensibil mai reduse comparativ cu celelalte trei SIF-uri.

Ulterior, creșterile s-au temeperat, iar tranzacțiile nu au mai fost atat de mari precum cele din prima jumatate de ora.

Potrivit lui Ursache, o alta modificare privind SIF-urile presupune scaderea cvorumului necesar pentru intrunirea AGA, vicepresedintele ASF mentionand ca discutiile privind cresterea pragului de detinere (in prezent de 5% din capital) nu vor avea loc in acest an.

La finalul zilei, actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat Crisana (SIF1) consemnau cele mai mari rulaje, de 2,53 milioane lei si, respectiv, 2,11 milioane lei. Titlurile SIF Moldova au urcat cu 1,83%, la 1,501 lei, iar actiunile SIF Banat-Crisana au inchis la 1,367 lei, cu 3,17% peste cotatia de vineri.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

Totodata, titlurile SIF Muntenia au avansat cu 3,11%, actiunile SIF Transilvania au crescut cu 1,99%, iar titlurile SIF Oltenia cu 1,2%.

Ascensiunea actiunilor celor cinci SIF-uri a dus indicele BET-FI cu 1,3% peste nivelul de vineri. Indicele include si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au scazut cu 0,83%.

In acelasi timp, indicele BET-XT a inchis in stagnare, iar indicele BET-BK a avansat cu 0,6%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat cu 0,45%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,27%.

Actiunile Fondului Proprietatea au consemnat cel mai ridicat rulaj din piata, de 10,53 milioane lei. Cea mai mare parte a acestui rulaj a fost asigurata de o tranzactie realizata la ora 13:31, pentru 4,2 milioane lei.

Investitorii au transferat in total actiuni de 37,22 milioane lei (8,19 milioane euro), cu 45% sub lichiditatea din sedinta precedenta, de 67,46 milioane lei (14,8 milioane euro).

Peste 40% din rulajul de luni a fost asigurat de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (10,53 milioane lei) si cate doua deal-uri cu actiunile SIF Moldova (3 milioane lei) si BRD (2,45 milioane lei).

Citeste si:
Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic
Acalmie pe bursa dupa Pastele...

La finalul sedintei de la Bucuresti, marile burse europene afisau cresteri de circa 0,3%. Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de luni in scadere, din cauza temerilor investitorilor legate de evolutia pietei americane a muncii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP